A fogimplantátumok előnyei

Gyerekkorban sajnos gyakran történhet olyan baleset, ami a fogak sérülésével vagy elvesztésével jár. Ha ez a végleges fogak kinövése előtt történik, akkor is roppant kellemetlen a gyermek számára, és esetleg fogászati beavatkozást igényel, ám ha végleges fogakról van szó, ráadásul elől, annak sérülése vagy elvesztése korosztálytól függetlenül negatívan befolyásolhatja a személy önmagáról kialakított képét, önértékelését. Ugyanakkor nemcsak esztétikai természetű gondokat okozhat egy hiányzó fog, hanem problémák adódhatnak a rágásnál, harapásnál, sőt fogpótlás nélkül átalakulhat az állkapocs és az arc szerkezete is.

Ha a hiányzó vagy sérült fogak pótlásáról van szó, több fogászati megoldás közül választhatunk. Az egyik lehetőség azonban kiemelkedik a többi közül, és ez a fogászati ​​implantátum.

A modern fogászati ​​implantátumok osszeo-integráció folyamaton alapulnak, amelynek során az implantátumhoz használt anyagok, mint például a titán, beépülnek az állcsontba. A titán és a titánötvözetek a leggyakrabban használt fémek a fogászatban, ​​főleg ami az implantátumokat illeti, azért is mert ezek a leg biokompatibilisbbek.

A beültetett fog olyan előnyökkel jár, amelyeket más fogpótlási lehetőségek, például a műfogsor vagy a hidak nem tudnak nyújtani. Ennek az innovatív opciónak legfontosabb előnyeit foglaltuk össze az alábbiakban, hogy megkönnyítsük a fogak elvesztésétől szenvedő páciensek döntését.

A fogimplantátum alkalmazása megakadályozza a csontvesztést.

A fogak elvesztésének egyik súlyos következménye lehet ugyanis az állkapocs csonttömegének elvesztése is. Az állcsontnak szüksége van a stimulációra – amelyet akkor kap, amikor a fogak összezáródnak-, ahhoz, hogy megőrizze tömegét. A fogászati ​​implantátum az egyetlen olyan fogpótlási lehetőség, amely az állkapocscsont-stimulációt is fenntartja, így segít megelőzni a csontvesztést.

A fogimplantátum jól illeszkedik a megmaradt természetes fogakhoz például színben, annyira, hogy senki, csak te és fogorvosod tudjátok majd, melyik az implantátum, és melyik az igazi fog.

A fogimplantátum révén a harapás közel ugyanolyan erősségű lesz, mint korábban.

Mivel a fogászati ​​implantátumokat a foggyökeret helyettesítő titán csavarral rögzítjük az állkapocshoz, ez lehetővé teszi, hogy többé-kevésbé ugyanolyan erővel harapj, mint a természetes fogakkal. Más fogpótlási lehetőségek közel sem állítják helyre a harapás erejét, mert csupán az íny felületéhez kapcsolódnak, tehát nincsenek helyhez rögzítve.

A fogimplantátum megakadályozza az arc alakjának változását.

A fogak hozzájárulnak az arc szerkezetének stabilitásához. Amikor elveszítjük fogainkat, elveszítjük a strukturális támaszt, ami előbb-utóbb az arc alakjának megváltozását okozza, és többek között, idősebbeknek látszunk majd korunknál.

A fogimplantátum elősegíti a természetes beszéd fenntartását.

Egyes fogpótlási lehetőségek, például a műfogsor, negatívan befolyásolhatják a szavak helyes kiejtésének képességét. A hiányzó fogak szintén megváltoztathatják a beszédet. Mivel a fogászati ​​implantátumok olyan érzést keltenek, mintha a régi, természetes fogaink lennének a szánkban, és hasonlóan is működnek, mint a természetes fogak, lehetővé teszik, hogy ne alakuljon ki beszédhiba, és továbbra is könnyedén és természetesen beszélhessünk.

A fogimplantátum révén már nem kell fogszuvasodástól tartanunk.

Bár nyilván az implantátumokat is továbbra is ápolni kell, nehogy baktériumok halmozódjanak fel a szájban, és fertőzéseket okozzanak, viszont a fogak, anyaguk révén, nem szenvednének emiatt károsodást.

A fogimplantátum könnyen karban tartható.

A fogászati ​​implantátumok gondozása egyszerű: továbbra is csak fogkefére és fogselyemre lesz szükségünk. Nem kell beszereznünk speciális termékeket a tisztításukhoz vagy ápolásukhoz. Nincs szükségünk pohárra, tisztító tablettára, ragasztóra vagy speciális fogselyemre mint a műfogsor esetében. Ugyanúgy használhatjuk a „normál” fogkefét és fogselymet továbbra is, ahogyan azelőtt is.

A fogimplantátumok megkímélnek a kínos pillanatoktól.

A műfogsorok néha külső szemlélő számára is jól látható módon elmozdulhat vagy félrecsúszhat a szájban miközben az ember beszél, nevet vagy eszik. A fogászati ​​implantátumok szilárdan a helyükhöz vannak rögzítve, nem csúszhatnak el, így soha nem okozhatnak kínos pillanatokat.

A fogimplantátum segít a szomszédos fogak pozíciójának megtartásában.

Egy hiányzó fog okozta rés a szájban, a többi fog eltolódását okozhatja, ami aszimmetrikussá teszi az egész fogsort. A fogászati ​​implantátumok kitöltik a foghíjakat, lehetővé téve a tökéletes mosoly megőrzését!

A fogimplantátum tartós megoldást jelent a fogak pótlására.

Míg más fogpótlási lehetőségek azzal járnak, hogy időnként javítani vagy cserélni kell azokat, a fogászati ​​implantátumokat úgy tervezték, hogy életünk végéig kitartsanak.

Ha fogpótlásra van szükséged, mindenképpen fontold meg a fogbeültetést. A fogbeültetés amúgy csak az állcsontok növekedésének befejeztével végezhető el, azaz általában 18 éves kor felett, ám lehetnek egyéni eltérések. Mindenki esetében szükséges az általános egészségügyi felmérés a fogak beültetése előtt, hogy kiderüljön élhetünk-e ezzel a megoldással vagy sem. A Fusion Dental fogászati klinika szakemberei további tájékoztatást nyújthatnak számodra, hogy a legmegfelelőbb döntést hozhasd meg. Időpontkérésért írj az info@fusiondental.ro címre, vagy hívd a +40 770 705 705 telefonszámot. Fordulj hozzánk bizalommal!