szajhigienia

A helyes szájhigiénia

A fogmosás banális rutinnak tűnik, pedig valójában sokan nem ismerik az esztétikai és egészségügyi szempontból egyaránt tökéletes mosoly titkát. Ezért úgy gondoltuk, hogy kibeszéljük egy kicsit ezt a témát, annak érdekében, hogy betekintést nyerjetek a helyes szájhigiénia rejtelmeibe.

Mit jelent a szájhigiénia?

A szájhigiénia nemcsak egyszerűen a fogak tisztítását jelenti, hanem magába foglalja a teljes szájüreg napi tisztítását, pontosabban a fogak, az íny és a nyelv higiéniáját. Ezt fogkefe, fogselyem, szájvíz és szájzuhany segítségével tudjuk helyesen végezni.

Megfelelő szájhigiéniával számtalan egészségügyi problémát, és persze a fog- és ínyproblémákat is megelőzhetjük.

A helyes szájhigiénia lépései

1. lépés: A fogselyem használata

A fogselyem az egyetlen módja annak, hogy eltávolítsuk az íny alá bekerült baktériumokat, ugyanis ezt a részt fogkefével nem tudjuk megtisztítani. Naponta legalább egyszer használjunk fogselymet, és ahhoz, hogy ez megszokássá váljon, rendszeresen gyakoroljuk, tegyük rutinná! Azt javasoljuk, hogy 3-6 havonta egyszer látogass el fogorvosodhoz egy professzionális fogtisztítás és az íny állapotának ellenőrzése céljából.

2. lépés: A fogmosás

Naponta legalább kétszer mossunk fogat: reggel és lefekvés előtt. Az ideális az lenne, ha minden étkezés után meg tudnánk őket mosni, legkésőbb egy órával az étel elfogyasztása után. Ha ez nem lehetséges, akkor legalább alaposan öblítsük ki a szájüregünket vízzel.

Tudtátok, hogy a túlzott fogmosás is negatív eredményekhez vezethet? Legtöbbször azonban nem ez a helyzet fordul elő, hanem pont az ellenkezője: az, hogy túl keveset mossuk fogainkat, hogy elhanyagoljuk őket. A fogorvosok által is ajánlott fogmosási idő körülbelül 30 másodperc foganként.

Az egyik legjobb módja annak, hogy fogaink a megfelelő figyelmet kapják, és hogy megakadályozzuk a fog- és ínyproblémák kialakulását, az az elektromos fogkefe használata. Miért? Azért, mert a legtöbb elektromos fogkefe időzítővel van ellátva ; sőt, még a különböző fogmosási módok között is tudunk váltani. Összefoglalva: elektromos fogkefe használatával sokkal könnyebb ellenőrizni a fogmosási időt és a különböző fogmosási technikákat is könnyebb alkalmazni, mint a klasszikus fogkefével.

Javasoljuk, hogy türelemmel és gyengéden mosd a fogaidat. Ha gyorsan és durván súroljuk fogainkat, az nem teszi őket tisztábbá, viszont a kíméletes, alapos, türelmes fogmosás mindig meghozza a várt eredményt. Ha túl nagy nyomást gyakorlunk a fogakra, károsíthatjuk a zománcukat, tönkretéve a védőrétegüket. Ezen kívül valójában a zománc adja meg a fog fehérségét, és ha ez károsodik, a fogak sárgábbnak tűnhetnek majd.

A fogak mosása óvatosan, kis, koncentrikus körök leírásával történjék, így kíméletesen tudjuk eltávolítani a lepedéket és a különböző foltokat a fogakról.  Az elektromos fogkefék ebben a tekintetben is nagy segítséget jelenthetnek, mivel legtöbbjük nyomásérzékelőkkel van felszerelve, amelyek figyelmeztető fényjelzést adnak, ha túl erősen nyomjuk rá a fogkefét a fogakra.

3. lépés: A nyelv tisztítása

A nyelvünk számos funkciót lát el, így például az ízérzékelés, a rágás vagy a fonáció elősegítése stb. Azért is kell a nyelv tisztítására is különleges figyelmet fordítanunk, mert számos betegségnek és problémának van kitéve. A nyelv betegségei közé tartoznak az afták, az orális candidiasis, a nyelv különböző elváltozásai, a glossitis, hogy néhányat megemlítsünk. A megfelelő higiénia fenntartása megakadályozhatja ezeket a betegségeket.

Fontos tudni a fogak esetében is, hogy ami sok, az káros! A nyelvet átlagosan naponta kétszer kell tisztítani, és nem többször, mert így megelőzhetjük a sérülések kialakulását.

A nyelv tisztításához más eszközöket használunk, mint a fogmosáshoz. A következő eszközök állnak rendelkezésünkre: speciális nyelvkefék, amelyek rövidebb szilikonsörtékkel rendelkeznek, továbbá szélesebb formájúak, mint a fogkefék; nyelvtisztító spatulák. A nyelv tisztítását hátulról előre haladva végezzük.

4. lépés: A száj öblítése és a fogkefe tisztán tartása

Ez a lépés is nagyon fontos, mégis sokan elhanyagolják. Miért fontos, hogy fog- és nyelvmosás után öblítsük ki szájüregünket? Mert megszabadulunk azoktól az élelmiszer-részecskéktől, melyek a fogmosás és a nyelv tisztítása során lekerülnek a fogakról.

Az is nagyon fontos, hogy használat után a fogkefét tisztán tegyük el. Ezt a fogmosások közötti időszakban védett, ugyanakkor megfelelően szellőző helyen kell tartani, hogy a kefék sörtéi megszáradhassanak.

Következtetések

Most, hogy átfutottuk a témát, mindössze annyit kell még tennünk, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbb eszközöket. Nem kell egy bizonyos trendet követnünk vagy egy bizonyos márkát választanunk, inkább az a fontos, hogy a kiválasztott eszközök igényeinknek és anatómiai formánknak megfeleljenek.

Ne felejtsük el, hogy a szájüreget tisztító oldatok kiválasztása is ugyanolyan fontos! Itt is a legtermészetesebb tisztítóoldatok használatát javasoljuk, figyelembe véve azt is, hogy milyen fogászati- vagy ínyproblémákkal küszködünk.

Nota bene: ne használjuk mindig ugyanazt a fogkrémet, időről időre változtassuk a márkát, hogy a baktériumok ne szokjanak hozzá egy-egy hatóanyaghoz, ami az éppen használt fogkrém egyik összetevője.

Egy utolsó tipp, amely a fogorvosi rendelők látogatására és a szakemberek tanácsának kikérésére vonatkozik: a legkisebb probléma gyanújára is keressük fel orvosunkat! És ne feledjük el, hogy egyetlen otthoni tisztítás sem olyan aprólékos, mint a fogorvos által végzett professzionális tisztítás, különös tekintettel az íny alatti részre, amely nagyon nehezen tisztítható.