szajhigienia visszanyerese unnepek utan

A szájhigiénia visszanyerése ünnepek után

Az ünnepi szezon a családdal, barátokkal a bőség asztalánál eltöltött időt jelenti. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elhanyagolni a megfelelő szájhigiéniai szokásokat, ennek következtében pedig károsodnak a fogak és az íny. Ünnepelni kell, néha a hámból kirúgni jó dolog, de ez nem kellene az egészség rovására menjen.

Könnyebb eligazodás végett, vizsgáljuk meg a szájüreg egészségét veszélyeztető ételeknek, italoknak és élvezeti cikkeknek a listáját:

Az ünnepekkor elfogyasztott nagy mennyiségű cukor kockázatot jelent az egészségünkre nézve, ugyanis a szájban lévő baktériumokkal reakcióba lépő cukor savat eredményez, ez megviseli a fogakat és fogszuvasodást, fogínygyulladást és – nem utolsó sorban – kellemetlen szájszagot okozhat.

A kemény, ragadós ételek is károsíthatják a fogakat. A kemény ételek, például az édességek és a diófélék harapdálása maradandó törést okozhat a fogakon, míg a ragacsos ételek beszorulhatnak a fogközökbe.

A szénsavas üdítőitalokban vagy gyümölcslevekben lévő foszforsav, illetve citromsav is terhelést jelenthet a fogzománcnak. A szénsavas italokhoz hasonlóan az alkohol is cukrot és savakat tartalmaz, amelyek fogkárosodást és az íny irritációját idézhetik elő. Emellett kiszárítja a szájüreget, így a sav, a lepedék és az ételmaradékok a szájban maradhatnak.

Az ünnepi időszakban megnő a nikotintartalmú termékek fogyasztása, a cigaretta- vagy dohányfogyasztás gyengíti a fogak és az íny egészségét. A dohányzás hosszú távú hatásai közé tartoznak: a fogak elszíneződése, az ínygyulladás, a fogágybetegségek, súlyosabb esetekben pedig a fogak elvesztése és a szájrák. Az íny fertőzésének kockázata megnő, mivel a dohányzás elzárja a gyógyulási folyamathoz szükséges oxigént a véráramból. A dohányosok, a fogkövesedés és az ennek következtében fellépő fogínysorvadás miatt fokozottan veszélyeztetettek, ezért nekik különös gondot kell fordítaniuk a szájhigiéniára.

A megfelelő szájhigiénia alkalmazása az ünnepi időszak után

A problémák elkerülése érdekében elengedhetetlen a rendszeres fogmosás és a fogselyem használata, szem előtt tartva a megfelelő technikákat a fogmosás és fogselyemezés során.

Lásd a régebbi blogbejegyzéseinket: a helyes szájhigiénia ill. az elektromos vagy klasszikus fogkefékről szóló cikkeink.

Fontos odafigyelnünk az ünnepek alatt elfogyasztott ételekre, de ha mégis kísértésbe esünk, a legjobb, ha evés után azonnal vízzel vagy szájvízzel kiöblítjük a szánkat.

Továbbá, jó ha ismerjünk melyek azok az életek, amelyek segítenek egészségesebben tartani a fogainkat és az ínyünket. Az alacsony savtartalmú, rostban és C-vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök tisztító hatásúak, mivel fokozzák a nyálelválasztást, ráadásul a nyers ételek rágása által edződnek a fogak és az íny.

A tejtermékek ugyancsak fokozzák a nyálelválasztást, a bennük lévő kálcium és foszfor pedig mérsékli a fogak ásványianyag-veszteségét, ezáltal csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.

A megfelelő nyáltermelés helyes szájápolási szokásokkal párosulva hatékony természetes védelem az ínybetegségek és a fogszuvasodás ellen.

A zöld tea gyulladásgátló tulajdonsának köszönhetően védi a fogínyt, az olajos magvak (például a szezámmag) és a diófélék (mandula, brazil dió) fehérjében és tápanyagokban gazdagok, így hasznosak a fogaink egészsége szempontjából.

 A jó minőségű, legalább 70 százalék kakaótartalmú étcsokoládé egészségesebb, használhatjuk például ezt az édes csokoládék helyettesítőjeként. Cukros ételeket nassolás helyett inkább egy főétkezés részeként fogyasszunk.

A szakemberek azt javasolják, hogy teljesen hagyjuk abba a dohányzást, vagy legalább mérsékeljük, amíg teljesen fel nem hagyunk ezzel a szokással.

A szájegészségügyi problémák elkerülése érdekében ajánlott az alkoholt és a szénsavas italokat is mértékkel fogyasztani.
Természetes, hogy az ünnepek alatt túlzásokba esünk, de mindig emlékeznünk kell arra, hogy ne hanyagoljuk el a szájhigiéniát. Ha a jelek arra mutatnak, hogy átfogó vizsgálatra van szükségünk, a legjobb, ha ellátogatunk a fogorvosunkhoz.