tavaszi fogfeherites

A tavasz az újrakezdés évszaka, remek alkalom a fogfehérítésre, valószínű már te is gondolkodtál ezen. Ahogy melegszik az idő, a naptárunk gyorsan megtelik mindenféle eseménnyel, és a társasági életünk új lendületet vesz. A világjárvány miatt mindannyian elhalasztottuk a fogaink karbantartására vonatkozó terveinket, és ha még nem tetted volna meg, most itt az ideje, hogy mérlegelj: vajon olyan fehér-e a fogsorod, milyennek látni szeretnéd.

A fogsorod a névjegykártyád!

A statisztikák szerint az emberek 80%-a szeretne fehérebb fogakat. A közelmúltig, Románia lakossága nem rendelkezett szolid fogápolási kultúrával, gyakran elhanyagoltuk a felmerülő problémáinkat. Éppen ezért 2023-ban, a jelenlegi generációnak nevelnie kell önmagát ebből a szempontból. A rendszeres fogorvoslátogatás elengedhetetlen.

Kerestél már fogfehérítő szűrőt, mert a kép amit posztolni szerettél volna nem volt előnyös a fogaid színe miatt? Azt hiszem, sokan kerültünk már ilyen helyzetbe. A fogak sárgulása egy folyamat, amely fokozatosan megy végbe, és könnyen figyelmen kívül hagyható, de mikor összehasonlításra nyílik alkalom, gyakran elveszítjük egy pillanatra az önbizalmunkat.

Élelmiszerek melyek a fogak elszíneződéséhez vezetnek

Nézzük meg, hogy mi lehet az oka az elszíneződött vagy „sárga” fogaknak.

1. Genetikai öröklődés

Ha szüleinknek kevésbé fehérek a fogai, akkor nagy valószínűséggel nekünk is azok lesznek.

2. Gyermekkorban szedett antibiotikumok

Ezt a dolgot nem tudjuk befolyásolni, de bizonyíték van arra, hogy a nagy mennyiségben szedett antibiotikumok hosszú távon károsíthatják a fogakat.

3. Külső tényezők

Ezek a fogaink legfőbb „kártevői”. Itt a fogzománcot elszínező élelmiszerekre gondolunk. A fogzománc a fogakat védő „bevonat”, olyan, mint egy ruha, amelyre ha nem vigyázunk, elhasználódik, elszakad, és sárgulni kezd.

Nézzük meg, mely ételeket érdemes kerülnünk, vagy legalábbis igyekezzünk kevesebbet enni belőlük:

  • kávé
  • sötét színű teák
  • színezett szénsavas italok
  • cékla és annak leve
  • erdei gyümölcsök
  • szószok (curry szósz)
  • ételszínezékekben gazdag édességek, stb.

Tisztában vagyunk azonban azzal, hogy nem tudjuk teljesen elkerülni ezeknek az ételeknek a fogyasztását, ezért ügyeljünk arra, hogy megfelelően fogyasszuk őket. Például a színes gyümölcsleveket szívószálon keresztül ihatjuk, és öblítsük ki a szánkat a színezékekben gazdag ételek fogyasztása után.

Hetente egyszer szódabikarbónával moshatunk fogat. Ez egy praktikus megoldás, amelyet a fogorvosi rendelőinkben végzett fogfehérítés után is alkalmazhatunk, hogy a fogak hosszabb ideig fehérebbek és ragyogóbbak maradjanak.

Emellett, ahogy erősítjük immunrendszerünket, úgy kell ápolnunk fogainkat is vasban, kalciumban és foszforban gazdag ételek fogyasztásával vagy étrend-kiegészítőkkel.

A professzionális fogfehérítés azonban továbbra is az egyik legkeresettebb fogászati esztétikával kapcsolatos szolgáltatás, és szakember segítségével lehet a legjobban eldönteni, hogy a számtalan fogfehérítési lehetőség közül, szokásaink és genetikai örökségünk függvényében mi a legmegfelelőbb megoldás számunkra. Mindezt fájdalommentesen és kellemes élményként megélve.

A fogfehérítési technikákkal kapcsolatban azonban a páciensek körében zűrzavar uralkodik, ami valószínűleg a piacon fellelhető fogfehérítési módszerek széles választékából ered. Miután beléptél a  rendelőnkbe, egy szakorvosi konzultáció következik, amelynek során megfigyeljük fogaid jellegzetességeit. Ezt követően végzünk egy tisztítást a fogkő és a lepedék eltávolítása érdekében, hogy a fogfehérítő termékek és a fogfelszín között maximális kontaktus keletkezzen.

Fehérítési módszerek

A külső fogfehérítést csak a rendelőben végzik a szakembereink. A fogak háromszor erősebb anyagokkal kerülnek kapcsolatba, mint a kereskedelemben kaphatóak, és a fogorvosnak minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy megvédje a szájüreget ezektől az erős, de hatékony savaktól.

A belső fogfehérítés olyan kezelés, amely a gyökérkezelt fogakkal rendelkező pácienseknek szól, olyan fogak esetében használják, amelyek az életerő hiánya miatt sötétebb színűvé váltak. Az eljárás során fehérítő gélt helyeznek a fog belsejébe.

Az otthoni fehérítés személyre szabott, elasztikus fogfehérítő sín segítségével érhető el. Az eljárás hossza 4-6 óra, lehetőleg éjszaka, a sín belsejébe helyezett fehérítő gél által történik, és otthon, orvosi felügyelet nélkül alkalmazható. Az ilyen típusú fogfehérítés hatása lassabban észlelhető, mivel a hatóanyag mennyisége alacsonyabb koncentrációjú.

Ha már itt tartasz az olvasással, az azt jelenti, hogy valóban érdekel a fogsorod állapota és egészségének megőrzése. Ha nagy döntések előtt állsz a mosolyodat illetően, vagy csak időpontot szeretnél kérni a fogászati rendelőbe egy régen tervezett professzionális fogfehérítésre, a Fusion Dental Clinic minden esetben rendelkezésedre áll.

Kíváncsi vagy a fogfehérítést illetően? Szeretettel várunk a Sepsiszentgyörgyön a Nicolae Iorga utcai rendelőnkben.