fogimplantatumok tisztitasa

Kuriózumok és tippek a fogászati implantátumok tisztításához és higiéniájához

A fogászati implantátum az egyetlen olyan fogszabályozási megoldás, amely 99%-ban visszaállítja a pótolt fog funkcionalitását és természetes esztétikáját. Egy hatékony és modern megoldás a hiányzó vagy nem menthető fog pótlására.

Erre az implantátumra korona, híd vagy műfogsor rögzíthető a hiányzó fogak pótlására, valamint a rágófunkció és a fogászati esztétika helyreállítására. Bár ez egy idegen, mesterséges test a szájüregben, ugyanúgy kell ápolni, mint az eredeti fogat. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy milyen módszerekkel és hogyan tisztítható a fogászati implantátum.

A Fusion Dental Clinic a minőségre és a páciensek legjobb kiszolgálására összpontosít. Mindig naprakészek vagyunk a piacon lévő összes új technikát és felszerelést illetően, hogy a sepsiszentgyörgyi és környékbeli pácienseknek a fogászati ellátását biztosítani tudjuk. Az implantátumtípusokról egy itt olvasható cikkben beszéltünk, és most a fogászati implantátum beültetése utáni megfelelő szájhigiénia lépéseit szeretnénk körüljárni.

Mennyi ideig tart a fogászati implantátumok gyógyulása?

A fogászati implantátumok gyógyulási ideje a behelyezett implantátumok számától, a páciens gyógyulási ritmusától, valamint a kiegészítő szolgáltatásoktól függően változik. Ide sorolhatjuk a csontpótlást, a foghúzást vagy az implantátumkezelés során alkalmazott érzéstelenítő adagját.

Egyetlen fog pótlása esetén az érintett terület néhány napon belül regenerálódik. Az első két napban az érintett oldalra helyezett hideg borogatás és gyulladáscsökkentő szerek enyhítik a kellemetlen érzést. Ha azonban egynél több implantátumot ültettek be, vagy csontátültetésre volt szükség, a gyógyulási idő hosszabb lesz.

Fogorvosod tájékoztat a műtét utáni kezelésről, amelyet szigorúan be kell tartani, ha azt szeretnéd, hogy a felépülés fájdalommentes és hatékony legyen.

Hogyan kell tisztítani a fogászati implantátumot?

A szájhigiéniát fogászati implantátumok esetén is fenn kell tartani a fertőzések, gyulladások és egyéb szájüregi problémák megelőzése érdekében. Az implantátumok tisztítása szinte teljesen megegyezik a természetes fogak tisztításával. A napi szájhigiéniai rutin mellett bizonyos esetekben extra segítségre van szükség a nehezebben hozzáférhető területek tisztításához.

Attól függően, hogy milyen típusú implantátumot alkalmaz a fogorvos, az alábbi higiéniai gyakorlatok egyikét vagy mindegyikét ajánlja:

  • Naponta legalább kétszer moss fogat és implantátumot puha sörtéjű fogkefével és nem abrazív, vagyis nem koptató hatású fogkrémmel.
  • Használj fogselymet vagy fogköztisztító kefét az implantátum és a szomszédos fogak közötti helyek tisztítására, ahová a fogkefe szőrei nem érnek el.
  • Naponta egyszer vagy kétszer öblítsd ki a szájüreged fertőtlenítő szájvízzel, hogy csökkentsd a szájban lévő baktériumok számát és megőrizd az íny egészségét.
  • Kerüld a kemény, ragadós vagy koptató hatású ételeket, amelyek károsíthatják az implantátumot vagy a hozzá rögzített fogkoronát.
  • Ne felejtsd el felkeresni a fogorvosodat! A rutinellenőrzéseket nem szabad elhalasztani, és implantátumok esetében szükséges az ellenőrzés és a szakszerű tisztítás.

A fertőtlenítés célja az, hogy megelőzze a fogászati implantátumok körüli ínygyulladás kialakulását. A szájhigiénia fontosságának hangsúlyozásáért készítettünk egy higiéniai útmutatót, amelyről itt olvashatsz.

Előfordulhatnak-e fertőzések a fogászati implantátumok után?

A válasz sajnos, igen. A fogászati implantátum beültetése után fertőzések léphetnek fel, ha a szájhigiénia nem megfelelő. Ha a fenti lépéseket nem követed, fogínygyulladás vagy periimplantitisz (implantátum körüli gyulladás) alakulhat ki, ezek az implantátum sikertelen integrációjának fő jelei.

Szerencsére tehetsz lépéseket e fertőzések elkerülése érdekében. Kimutatták, hogy 10-ből egy fogászati implantátumot beültető betegnél alakulhat ki ilyen fertőzés az implantátumok beültetése után. A dohányzás, a meglévő fogágybetegség és a fertőzés az implantátum esetleges sikertelen beépülésének a kockázati tenyezője lehet.

A kiválasztott fogászati klinikának a berendezéseket és a munkaeszközöket is sterilen kell tartania, hogy a páciens számára optimális feltételeket biztosítson a kezeléshez.

Szakemberekből álló csapatunk mindig gondoskodik arról, hogy a helyiség és a használandó eszközök megfelelően sterilizáltak legyenek. Válaszd a legjobbat magadnak! A mosolyod számít!

Felléphet szájszárazság-érzés a fogászati implantátum beültetése után?

Az implantátum-kezelés után normális, ha az első napokban a szájszárazság okoz némi kellemetlenséget. Ennek az érzésnek az egyik oka, hogy a betegek hajlamosak nyitva tartani a szájukat a kezelés után.

Szájszárazság léphet fel az alkohol alapú szájvizek használatának mellékhatásaként is.

Ezt a szájszárazság-érzést xerosztómiának nevezik, hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz és az ínyfertőzésekhez. Ha ez az érzés továbbra is fennáll, keresd fel fogorvosodat a probléma kezelése érdekében.

Miután a beültetés helye begyógyult, fontos, hogy természetes fogként kezeld az implantátumot. Mindössze napi fogmosásra, alkoholmentes antimikrobiális szájvíz, illetve fogselyem használatára és rendszeres fogorvoslátogatásra van szükség. A fogorvostól való félelem akadályoz a cselekvésben? A bizalom, amit a fogorvosod sugároz, elég nagy hatással lehet rád. Ezért fontos, hogy olyan szakembert válassz, aki az igényeidhez igazodik. Ha Sepsiszentgyörgyön tartózkodsz, és egy professzionális, páciensközpontú fogorvosra van szükséged, akkor várunk a Fusion Dental Clinic-ben.