fogkefek

Fogkefe: elektromos vagy klasszikus?

Cikkünk célja nem az, hogy versenyszerűen szembeállítson két fogkefe-típust, pontosabban az elektromos és a klasszikus fogkefét, hanem hogy – külön-külön foglalkozva mindkettővel – jobban megismerhessük ezek pozitív és kevésbé pozitív oldalait, és tudjuk kiválasztani a magunk számára legmegfelelőbb típust.

Már a cikk elején szeretnénk rámutatni arra, hogy mindkét fogmosási megoldás hatékony, sőt, nélkülözhetetlen eszköz a helyes orális higiénia fenntartására. Minden fogkefének megvan a maga erőssége!

Az elektromos fogkefe

Az elektromos fogkefe attól elektromos fogkefe, hogy egy energiaforrás felhasználásával rezgő vagy forgó mozgást hajt végre, megkönnyítve ezzel a lepedék eltávolítását a fogakról és az ínyről.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az elektromos fogkefe három hónapos használata után a fogak 21%-al tisztábbak voltak, és az ínygyulladás is 11%-al csökkent. A tanulmány egy másik eredménye azt mutatta, hogy az oszcilláló (forgó) fogkefék hatékonyabbaknak bizonyultak, mint rezgő társaik.

Mozgáskorlátozottak is könnyebben használhatják

Az elektromos fogkefék óriási előnyt jelentenek a mozgáskorlátozottak számára, pontosabban azok számára, akik a következő (és más, mozgást korlátozó) betegségekben szenvednek:

  • carpalis alagút-szindróma
  • artritisz
  • fejlődési rendellenességek stb.

Az elektromos fogkefe felszereltsége

Az elektromos fogkefék legújabb változatai már több funkcióval is rendelkeznek. Ilyen a beépített időzítő, amely segít az ideális fogmosási idő mérésében anélkül, hogy más eszközöket kellene használnunk ebben a tekintetben.

Tudjuk, hogy azzal, hogy erőteljesebben nyomjuk a fogkefét a fogakhoz mosás közben, nem tisztítjuk őket hatékonyabban. A nyomásérzékelőre fogkefe korai kopásának és az íny esetleges sérülésének elkerülésére van szükség.

Vannak olyan korszerű fogkefék is, melyeket akkumulátor kijelzővel is elláttak annak érdekében, hogy könnyebben szem előtt tudjuk tartani ezek töltési idejét, elemcseréjét.

Kevesebb hulladék

A klasszikus változathoz képest az elektromos fogkefét nem kell három havonta cserélni, ehelyett csak fejet kell rendszeresen váltani.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az elektromos fogkefe használata a fogszabályozó készülékeket viselők esetében is sokkal hatékonyabb tisztítást biztosít, ami különösen fontos abban az esetben, amikor a fogak sokkal jobban ki vannak téve a lepedéklerakodás és az íny gyulladásának veszélyére.

Sokkal gyermekbarátibb

Minden szülő tudja, hogy a gyermekeket nem könnyű higiéniára nevelni. Mivel jobban felkelti az érdeklődésüket a fog- és szájhigiénia iránt, az elektromos fogkefe ebben is nagy segítségükre lehet.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szájhigiénia nem csak a fogak tisztításáról szól, hanem az íny, a nyelv és a teljes szájüreg higiéniájáról is. Az elektromos fogkefe az ínyhigiénia szempontjából is nagy sikereket ért el.

Hátrányai is vannak

Az elektromos fogkefék sokkal nagyobb befektetést igénynek, különösen, ha nagycsaládról van szó. Ez nem csak az első vásárlásra korlátozódik, hiszen magába foglalja a fogyóeszközök rendszeres vásárlását is (fogyóeszközök közé soroljuk a fogkefe-fejeket és az elemeket).

Az idősek körében nincs nagy népszerűségük. Ez nem azt jelenti, hogy az elektromos fogkefék nem működnek jól ennél a korosztálynál, egyszerűen csak számukra nem éri meg a többletköltséget.

Ezek a típusú fogkefék kellemetlenséget okozhatnak belföldi és külföldi utazások, különösen légi közlekedés esetén.

A klasszikus fogkefe

Bár a klasszikus fogkefe már nagyon régóta használatban van, még mindig nagyon hatékonynak bizonyul a szájhigiénia fenntartásában, konkrétabban a fogak tisztításában és az ínygyulladás vagy parodontózis megelőzésében.

Hozzáférhetőség

Klasszikus fogkefét szinte minden élelmiszerboltból, benzinkútról vagy gyógyszertárból beszerezhetünk. Ezenkívül nem kell feltölteni, így bárhol és bármikor használhatjuk. A felmerülő költségek tekintetében is nagyon kifizetődő.

A klasszikus fogkefe hiányosságai

  • Nehézkesebb a fogmosási idő szabályozása
  • Sokkal unalmasabb a gyermekek számára. Esetükben viszont sokkal kisebb és puhább fejjel ellátott kefe ajánlott, ebben a tekintetben a klasszikusok között több változatot találunk.

Tippek és bevált módszerek

  • Ugyancsak a gyermekek kategóriához tartozik következő tanácsunk: attól függetlenül, hogy milyen kefét használnak, mindig végeztessünk el velük egy ellenőrző fogmosást, ahol meggyőződhetünk, hogy minden fogfelületet, az ínyt is beleértve, alaposan megtisztítottak.
  • Egy másik tipp a fogkefék általános használatára vonatkozik: azt tanácsoljuk, hogy egyik változatnál se használjon egy fogkefét vagy fogkefe-fejet több mint három hónapig.

A fogmosás helyes módja

A megfelelő szájtisztaság legfontosabb elemei a fogmosási technika, a fogmosási idő és a fogmosás gyakorisága.

A fogmosási technikát illetően azt tanácsoljuk, hogy kérje ki a fogorvosa tanácsát, aki ebben a tekintetben a legszakmaibb és személyreszabottabb tanácsokat adhatja.

A fogmosás időtartamát és gyakoriságát illetően azt tanácsoljuk, hogy minden mosás legalább három percig tartson, naponta legalább 2-3 alkalommal, de reggel és este lefekvés előtt kötelezően történjen meg.

Válasszon olyan kefét, amely megfelel az Ön szájméretének és közepes keménységű, hogy ne irritálja ínyét!

Használjon fluoridos fogkrémet felnőttként és fluorid nélküli fogkrémet hat év alatti gyermekek esetében!

Használjon fogselymet naponta egyszer, fogmosás előtt vagy után!

Következtetések

Mind az elektromos, mind a klasszikus fogkefék hatékonyak a szájüreg tisztításában, ha ez megfelelő technikával és gyakorisággal történik.