parodontologia

Mi a parodontológus?

A parodontológus az a fogászati szakorvos, aki a fogágy, az íny és a szájnyálkahártya betegségeivel foglalkozik, valamint a fogászati implantátumok beültetésére szakosodott. A parodontológus segít az ínyproblémák, például az orális gyulladás jeleinek kezelésében.

Az ínybetegségek tulajdonképpen lágyszövet fertőzést takarnak, ezek gyulladnak be. Az ínygyulladást baktériumok okozzák, melyek a lerakódott plakkra telepednek, melegágyat biztosítva ezeknek és az ínyvonal alá is beágyazódnak. Az ínybetegségeket gingivitisnek nevezzük. Ezt az állapotot megfelelő kezeléssel, megfelelő száj- és foghigiéniával megelőzhetjük és szabályozhatjuk. Emellett azt ajánljuk, rendszeresen keresse fel fogorvosát!

Az ínybetegséget első, enyhe tüneteinek kezelési fázisában fogorvosunk is kezelni tudja, viszont a súlyosabb eseteket a páciens érdekében parodontológushoz irányítják. Utóbbi speciális szakosodása a lágy és kemény szövetek kezelésében optimálisabb a páciens számára. Ugyanez történik a fogászati implantátumok esetében is: egyes fogorvosok maguk kezelik a problémát, mások parodontológusokhoz küldik pácienseiket.

A parodontális és implantátumos esetek kezelése mellett, amelyek egyébként nagy kihívást jelentenek számukra, a parodontológusok számos más szolgáltatást is kínálnak, ilyen például a foggyökér kezelése.

Első találkozás egy parodontológussal

Az első lépés a paradontológiai kezelésben a kórtörténeti áttekintés, amelyet íny-, fog- és harapásvizsgálat követ. Legtöbb esetben ezekhez a vizsgálatokhoz – a csont egészségi állapotának felmérése végett – röntgenfelvétel készítése is szükséges. Az íny állapotáról egy szondás rendszer segítségével lehet információkat szerezni. Az eljárás során egy szondát vezetnek be az íny felülete alá, az úgynevezett parodontális zsebekbe, megvizsgálva azok állapotát és megmérve mélységüket is.

További információk a parodontális kezelésről

A fogágybetegségben vagy szakmai nevén marginális parodontitiszben Románia lakosságának több mint fele szenved, de nincs ez másként a világ bármely más táján sem. A kór kezdeti vagy előrehaladottabb fázisaiban más-más eljárásokat alkalmaznak: az első esetében elég a fogorvosi kezelés, míg súlyosabb helyzetekben már elkerülhetetlen a parodontológus szaktudásának és tapasztalatának szükségessége.

Íme néhány olyan tünet, amely jelentkezésénél kötelező módon keressük fel fogorvosunkat:

  • ínyvérzés, az íny duzzanata vagy ennek visszahúzódása
  • fogak lazulása
  • a harapás változása
  • fájdalom vagy kellemetlen érzés az ínyen belül, e körül vagy alatt
  • ha kórtörténetében szerepelnek a következő betegségek: szívbetegség, stroke, cukorbetegség, súlyos légzőszervi betegségek, csontritkulás vagy rák

A fogászati implantátumokról

A parodontológusok, amint azt fentebb is említettük, a fogászati implantátumok területén is szakértők. A következő okok miatt lehetnek ők a legmegfelelőbb szakemberek egy implantátum behelyezésére:

  • A kemény (fogak és csont) és lágy (íny, arc stb.) szövetek szakértői. Az implantátumok elhelyezésében mindkét ismeretre szükség van.
  • Az implantátumok sebészeti beavatkozást is igényelhetnek, a parodontológusoknak erre is van képesítésük.
  • Több implantátum behelyezése esetén több megfontolandó megközelítés szükséges ahhoz, hogy hosszú távon a legmegfelelőbb döntést hozzuk.
  • Ha gyenge csontrendszerrel rendelkezünk.
  • A felső állkapocsba helyezendő implantátumok különleges ismereteket feltételeznek a szinuszokról.

Aggódnom kell, ha parodontológushoz küld a fogorvosom?

Épp ellenkezőleg! Megkönnyebbülten kellene éreznünk magunkat, mivel fogorvosunk azt szeretné, hogy a lehető legjobb ellátásban részesüljünk, így biztosítva a kezelés sikerét. A parodontológus már több száz ilyenszerű kezelést és eljárást végzett már el, így minden egyedi és különleges esetben a lehető legjobb megoldást fogja megtalálni.

Ha parodontológust keres, ajánljuk Önnek a Fusion Dental Clinic csapatát, amely a státuszfelvételtől a kezelési tervig, a szubgingivális zárt eljárástól a parodontális mikorsebészeti beavatkozásokig számos parodontológiai szolgáltatást kínál.

Sőt, nemcsak a paradontológia területén, hanem implantológiai szolgáltatásokban is a legjobb, legmegfelelőbb kezelést kaphatja. Várjuk Önt a Fusion Dental Clinicnél! Egy mérföldnyi mosolyért.