fogaszati kontroll

A rendszeres fogászati kontroll nagyon fontos szerepet játszik fogaink egészségének megőrzésében. A prevenció, a betegségek megelőzése egész szervezetünkre nézve fontos, és sokat is teszünk ennek érdekében, éppen ezért a fogászati kontrollra is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk.

A fogászati prevenciós jellegű ellenőrzés, vagy más néven a megelőző fogászat, a szájüreg és a teljes fogazat betegségeinek a megelőzését és azok kifejlődésének a meggátlását jelenti. A lényeg a kialakulóban lévő betegségek felismerése, azok kezelése, meggátolva így a lehetséges betegség súlyosbodását. A fogászati állapotfelmérés fogaink állapotának alapos felméréséből és az esetleg szükséges egészségnövelő, fogászati kezelések megtervezéséből, ütemezéséből áll. Az ilyen vizsgálatok során egy teljeskörű állapotfelmérést végez a fogorvos, amely tartalmazza a szájnyálkahártya vizsgálatát, valamint azonosítja az elváltozásokat és pontos ütemtervet készít arról, hogy milyen további kezelésekre van szükség. A teljeskörű állapotfelmérés során a pácienst átfogó, hasznos, személyre szabott fogászati tanácsadással is ellátják.

Fogászati kontrollra rendszeresen érdemes eljárni, évente kétszer, azaz félévente. A hat hónap azért ideális, mert ennyi idő alatt még nem alakulnak ki maradandó, visszafordíthatatlan károsodások, és így ellenőrzés alatt ehet tartani a fogak állapotát.

A rendszeres fogászati ellenőrzés elhagyása komoly egészségügyi gondokat okozhat, hiszen a később felfedezett betegségek gyógyítása, kezelése nehezebb és több szövődményt okozhat, mint az időben diagnosztizált elváltozások, betegségek esetében ez történni szokott. Egy nem kezelt ínyvérzés vagy ínygyulladás például, előszobája lehet egy betegségnek, akár maradandó károkat, például fogvesztést is okozhat. Sokkal ésszerűbb a problémák megelőzése, mint azok elodázása miatt kialakult betegségek kezelése. A rendszeres fogászati szűrővizsgálat nemcsak a szájüregi betegségeke többségét segít azonosítani, hanem általános megbetegedések szájüregi tüneteit is, és így elkerülhető a nagyobb, komolyabb betegségek kialakulása (cukorbetegség, bizonyos szívbetegségek). 

Ezért is nagyon fontos a rendszeres, félévi fogászati kontroll betartása. Sok fogászati probléma és az ínygyulladás fő oka a fogkő kialakulása, ezért nagyon fontos, hogy a féléves kontrollvizsgálatokkor kérjük a fogkő eltávolítását is, ezzel is megakadályozva a betegségek kialakulását.

A félévi kontrollvizsgálatok között mindenképpen javasolt a fogak és az íny alapos, rendszeres tisztántartása, és ebben a témában is hasznos információkat, tanácsokat tudnak adni a szakembereink.

A rendszeres fogászati kontroll nemcsak a szájhigiénia miatt fontos, hanem hozzájárul lelki egészségünkhez is, hiszen kevésbé tudunk magabiztosnak mutatkozni mások előtt, ha fogaink állapota nem megfelelő, esetleg szájszagunk van, vagy csúnya, sárgás, rendezetlen a fogazatunk. A gondozott, hibátlan fogsor jobb életminőséget jelent, hiszen javít azon, hogy hogyan érezzük magunkat a mindennapokban. A fogazat elsődleges funkciója a rágás, ezen kívül fontos szerepe van a hangképzésben, a beszédben is. A fogazatunknak természetesen esztétikai szerepe is van, hiszen hozzájárul a jó megjelenésünkhez, a közérzetünkhez, magabiztosabbá tesz bennünket. A szép, szabályos fogazat biztos fellépést nyújt, és tükrözi az egyén belső harmóniáját, kiegyensúlyozottságát.

A preventív jellegű fogászati ellenőrzés, túl a jótékony egészségügyi és esztétikai hatásán, anyagi előnyökkel is jár, hiszen sokkal olcsóbb megelőzni a bajt, mint a már kialakult betegséget orvosolni. Az eltávolított fogak pótlása implantátumokkal, hidakkal, sokkal költségesebb, mint az ép fogazata érdekében végzett rendszeres kezelések.

Az egészségügyi kultúrához hozzá kell, hogy tartozzon a fogazat megfelelő állapota mind a gyerekek, mind a felnőttek esetében. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy a gyerekeket is évente három, négy alkalommal el kell vinni a fogorvoshoz, ellenőriztetni a fogaik állapotát. Ha a gyerek megszokja, hogy rendszeresen jár fogorvoshoz, és nemcsak akkor, amikor fáj a foga, vagy már kialakult a betegség, akkor felnőtt korában teljesen természetes lesz számára is a rendszeres, félévi fogászati ellenőrzésen való részvétél. És később szülőként, ő maga is erre fogja nevelni gyerekét.

A rendszeres fogászati ellenőrzés mellett fontos beszélnünk az otthoni szájápolásról is, hiszen ez is a prevenció alapját képezi. A helyes szájápoláshoz tartozik a napi legalább kétszeri fogmosás, a fogselyem használata, valamint a kiegyensúlyozott, egészséges étrend.

A helyes fogmosás technikájának elsajátítása már kisgyermek korban nagyon fontos. Meg kell tanítani a gyerekeinknek, hogy hogyan és milyen gyakran kell fogat mosni, hiszen a helyes szájhigiénia alapjait már kisgyermekkorban el kell sajátítani. A legalapvetőbb tudnivalókat összefoglaljuk. A hagyományos fogkefével finom, körkörös mozdulatokat végzünk, a fogkefét enyhén megdöntjük az íny felé, így megfelelő módon tudjuk tisztítani a fogínyt. A körkörös mozdulatokkal végig haladunk a fogak külső és belső felszínén, valamint a rágófelszínen is. Ha elektromos fogkefét használunk, akkor körülbelül két másodpercig tartsuk a fogkefét az íny és a fognyak találkozásánál. A körkörös mozgást az elektromos fogkefe végzi, de ebben az esetben is végig kell haladni az összes felületen. Továbbá fontos a fogselyem és a fogkőtisztító kefe napi használata is. Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a rendszeres, félévi fogászati ellenőrzéssel meg tudjuk előzni a komolyabb betegségeket, hiszen a rendszeres szűrések során még időben felismerhető a fogszuvasodás, ínygyulladás, fogágybetegség és más szájüregi egészséget veszélyeztető betegség.