Milyen egészségügyi előnyöket rejt még a fogszabályozó használata?

Laikusokként, esztétikai szempontból hozzuk meg a döntést a fogszabályozó használatára. A szép, egyenes fogak sokkal vonzóbbak, de a fogszabályozásnak sok más előnye is van egészségünk szempontjából, sokkal több, mint egy impozáns mosoly.

Ez a cikk a fogszabályozás azon előnyeit fogja kiemelni, amelyek kevésbé ismertek a páciensek számára. Íme az első előny:

Hozzájárul az ínybetegségek megelőzéséhez

A fogszabályozó viselésének egyik legjelentősebb előnye az ínybetegségek megelőzése. Az ínybetegség valójában a fogak körüli lágy szövetek fertőzése. Az emberiség nagyon nagy részénél jelen van bizonyos változata ennek a fertőzésnek. A fertőzés, súlyosságától függően, gingivitisznek vagy fogágysorvadásnak, illetve súlyosabb formájában, periodontális betegségnek azonosítható be.

Hogyan segítenek a fogszabályozók megelőzni az ínygyulladást és a periodontális betegségeket? A görbe, egyenlőtlen fogak közé könnyen beférkőznek az ételmaradványok, majd ezek, lassan az íny alá kerülnek, ami melegágyat biztosít a baktériumok szaporodásának, megfertőzve az ínyet. A fogszabályozó kiegyenesíti a fogakat, így könnyebben tisztíthatóvá válnak fogkefével és egyszerű fogselyemmel. Eképp, kevesebb élelmiszer-részecske esik csapdába a fogak között, így a baktériumok is könnyebben eltávolíthatók, még mielőtt ínybetegséget okoznának.

Hozzájárul a fogszuvasodás megelőzéséhez

Az ínybetegség forgatókönyvéhez hasonlóan, a fogszabályozó használata, jelentősen csökkenti a fogszuvasodás esélyét is. Amikor a fogsorok nem fedik egymást vagy kidülledtek, sokkal hajlamosabbak a fogak a kopásra. Ebből következően a harapás és a rágás sem a megfelelő, nem beszélve arról, hogy mennyire nehezen tisztíthatóak így a fogak.

Ha bármilyen okból nem tudjuk a bakteriális lepedéket eltávolítani és az élelmiszer-részecskék a fogak között maradnak, a baktériumok elszaporodnak, majd elvékonyítják a fogak felületi zománcát, fogszuvasodást okozva. Így, a fogszabályozó szerepe a fogszuvasodás megelőzésében az egyenesített fogak könnyebb tisztíthatósága.

Hozzájárul a fogászati erózió megelőzéséhez

Mi a fogászati erózió? A fogcsont elvesztését jelenti, alapvetően a fogzománc demineralizációja, amely az ásványi ionok, különösen a kalcium és a foszfátok felszabadulásának folyamata a kemény fogszövetekből. Több tényező okozhatja, mint például a szájüregben lévő savak, bizonyos kémiai folyamatok következtében.

A nyálnak óriási szerepe van ezekben a kémiai folyamatokban, amelyek a szájüreg szintjén fordulnak elő, mert a nyálnak védő szerepe van, a pH szabályozásával a savat semlegesíti.

A fogászati eróziót egy másik tényező is okozhatja: például a lepedék behatolása a fogak gyökeréhez, ami idővel eróziót eredményez.

A rosszul nőtt fogak gyakran nyomást fejtenek ki a fogakra és az ínyre, ezáltal teret biztosítva a baktériumoknak melyek beszivároghatnak az íny alá, majd idővel elérik a csontot.

A fogszabályozó segít megelőzni az eróziót, úgy, hogy biztosítja a fogak tökéletes elhelyezkedését a szájüregben, ami megszünteti az állkapocsra gyakorolt erőt, így a fogak gyökere érintetlen, védett marad.

Hozzájárul a fogak károsodásának csökkentéséhez

Amint fentebb is említettem, a fogak egyenletesen kell fedjék egymást, ahhoz, hogy a harapás megfelelő legyen és a rágóerő egyenletesen oszoljon el az állkapcson. Ellenkező esetben, a csak bizonyos fogakra gyakorolt erő, repedéseket vagy törést okozhat.

Hasonló probléma alakulhat ki kidülledő fogak esetében is, hajlamosak lesznek a törésre és a repedésre, de az erózióra is, mert nincs stabil alapjuk.

Ebben az esetben is a fogszabályozás a válasz, mivel megerősíti a fogakat azáltal, hogy kiegyenlítik őket.

Hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez

Ismételten ki kell hangsúlyoznom, hogy a rosszul nőtt fogak befolyásolhatják az étel rágását és implicit módon az emésztést. Azoknak, a pácienseknek, akik ezzel a problémával küszködnek, gyakran vannak emésztőrendszeri problémáik, mert a nem megfelelően összerágott ételeket nehéz megemészteni. Ez gyakran irritábilis bél szindrómához és más emésztési problémához vezet.

A fogszabályozó viselésével a fogak kiegyenesednek, tökéletesen záródnak majd, ami hozzájárul a helyes rágáshoz, ezáltal csökkentve a bélfeszültség és a gyomorproblémák gyakoriságát.

A lelki állapot javítása

A fizikai előnyök mellett, a fogszabályozó viselése javítja mentális egészségünket is, mivel javítja az önbizalmat és az önbecsülést, az általa elért eredménnyel. Sokunknak, akiknek egyenletlen vagy görbe fogaink vannak, gyakran kínos mosolyognunk, ami frusztrációt okoz. A fogak kiegyenesítése pszichés kényelemhez és ezáltal az önbizalom javulásához vezet. Mégis, a fogszabályozó használata is okozhat frusztrációt, különösen a serdülők körében, de ebből a szempontból is jó hírünk van, hiszen léteznek már láthatatlan fogszabályozók is.

Összefoglalva, a száj- és fogászati egészség hosszú távú fenntartása komoly és azonnali beavatkozást igényel. Ez magába foglalja a fogszabályozást is, amely – amint azt a fentiekben már jeleztem – jelentős hatással van a páciensek fizikai és mentális egészségére. Abban az esetben, ha ilyen problémákkal küszködik, forduljon bizalommal a Fusion Dental csapatához, ahol a legkorszerűbb megoldásokat ajánljuk minden fogászati problémára, mivel csapatunk a fogászat különböző területeinek szakembereiből áll össze.