fogaszati rontgen felvetel

Minden amit a fogászati röntgenről tudni kell

A fogászati röntgenfelvételek nélkülözhetetlenek a modern fogászati gyakorlatban, ugyanis olyan fogászati problémák felismerésél alkalmazzák, amelyek szabad szemmel nem láthatóak egy egyszerű fogorvosi látogatás során. Ebben a cikkben megnézzük, hogy mit takar a fogászati röntgenfelvételek fogalma, mikor készülnek ezek, és milyen előnyökkel járnak.

Mi a fogászati röntgen?

A fogászati röntgenfelvételek fájdalommentes és nem invazív képalkotó eljárások, amelyek által, röntgensugarak segítségével képek készülnek a fogakról és az állcsont szerkezetéről. Ezek válaszként, vagy inkább visszaigazolásként szolgálnak az őket megelőző fogorvosi konzultáció konklúzióit illetően. Legtöbbször egy egyszerű fogorvosi konzultáció nem tárja fel teljes mértékben a páciens fogászati problémáját, ezért van szükség fogászati röntgenfelvételre is.

Segítségükkel a fogorvos olyan struktúrákat is meg tud vizsgálni, amelyeket nem lát a rutinvizsgálat során, például az állcsontot, az idegeket, az arcüregeket és a foggyökereket.

Hogyan működik a fogászati röntgen?

A fogászati eljárás során a röntgensugarak képeket készítenek a szájüregről, fogakról, csontokról ott, ahol az elektromágneses sugárzás áthalad a lágy szöveteken. A röntgensugarak által olyan képek készülnek, amelyek segítségével a fogorvos azonosítani tudja a szuvasodást, a parodontális betegségeket, a fogászati rendellenességeket és elváltozásokat, valamint egyéb problémákat.

A fogászati röntgen típusai

A fogászati röntgenfelvételeknek több típusa létezik, mindegyiknek más-más célja van. A 2 fő kategória, amelyekbe a röntgenfelvételeket sorolják, a következők:

  • Intraorális: a film vagy az érzékelő a szájüregben van
  • Extraorális: a film vagy az érzékelő a szájüregen kívül van

A Fusion Dental Clinic-nél a következő típusú, intraoráls és extraorális fogászati röntgenfelvételeket végezzük: digitális panoráma röntgenfelvétel (ortopantomográfia), oldalirányú és A-P irányú teleröntgen felvételek, állkapocsízületi röntgenfelvétel és különböző 3D digitális CBCT felvételek.

Nézzük meg együtt, mi a különbség e típusok között, és milyen esetben van szükség rájuk:

1. Digitális panoráma röntgenfelvétel (ortopantomográfia)

A digitális panoráma röntgenfelvételt a fogászatban arra használják, hogy panorámaképet készítsenek a teljes fogívről, az állkapocsról és más arcszerkezetekről. Az ilyen felvételek elkészítéséhez a pácienst egy speciális röntgenkészülék elé helyezik, amely a panorámakép elkészítéséhez egy kart forgat a fej körül.

Ezt a típusú röntgenfelvételt a következő problémák feltérképezéséért végzik:

  • az állkapocs és az arc csontos szerkezete;
  • ciszták, daganatok és egyéb lágyrész-rendellenességek;
  • csontfogak és tejfogak fejlődése és elhelyezkedése;
  • fogszuvasodás és fogászati elváltozások;
  • a fogak tartószövetei és a fogív csontszintjének egészségi állapota.

2. Teleröntgen vagy cefalometriás röntgenfelvétel

Ez a fogászati röntgen egy diagnosztikai módszer, amely átfogó képet nyújt az állkapocs csontos struktúráiról és a test lágy szöveteiről röntgensugarak segítségével, és egy speciális, teleradiográfnak nevezett készülék használatát jelenti, amely röntgensugarakat képes előállítani és fogadni.

A panoráma röntgennel ellentétben ez a fajta röntgenfelvétel által a páciens ionizáló sugárzásnak van kitéve, egy vizsgálóasztalon fekve, a teleradiográfiás készüléket a feje fölé vagy alá helyezik. A készülék röntgensugarakat bocsát ki a páciens testén keresztül, egy detektor érzékeli a testen áthaladó sugárzást, és képet készít a csontokról és a lágy részekről egyaránt.

3. Állkapocsízületi röntgenvizsgálat

Az állkapocsízület, vagy röviden TMJ radiográfiája olyan képalkotó eljárás, amely részleteket közöl az állkapocscsont és a glenoid üreg állapotáról.

A teleröntgenhez hasonlóan, egy speciális röntgenkészüléket helyeznek a vizsgálóasztalon fekvő páciens állkapocsízületének területére.

Az ilyen típusú röntgenfelvételek áráról az itt található árlistánkon tájékozódhatsz.

Biztonságos a fogászati röntgenvizsgálat?

A fogászati röntgenvizsgálatból származó sugárterhelés meglehetősen alacsony. Pontosabban, összehasonlítható a televízióból, okostelefonokból, számítógépekből, stb. elnyelt sugárzás mennyiségével. Természetesen rendkívül nagy dózisban a fogászati röntgensugárzás káros lehet.

Ezért nem szabad nagyon gyakran végezni.

Milyen gyakran végezhetünk fogászati röntgenvizsgálatokat?

Mindig a fogorvos kérésére kell végezni, de az ép fogakkal és egészséges ínnyel rendelkező páciensek számára hat-tizennyolc havonta ajánlott egy fogászati röntgenvizsgálat. Ezért fontos, hogy rendszeresen konzultálj fogorvosoddal! Még mindig nem találtál olyan szakembert akivel egy hullámhosszon légy? A Fusion Dental Clinic csapata a páciensre összpontosít és arra, hogy a fogászati problémádra a legmegfelelőbb kezelést nyújtsa. Ismerjük meg egymást, és vigyázzunk együtt az egészségedre!