fogkorona

Minden amit a fogkoronákról tudni kell

A korona egy protetikai fogmű, amely törött vagy részben hiányzó fogak burkolását jelenti. A fogkoronának tehát kettős szerepe van: egyrészt működésbeli, a fog megmentésére és pótlására másrészt ezek esztétikai helyreállításra szolgál.

Azt hiszem, mind ugyanúgy vagyunk vele, ugyanaz a szörnyű érzés tölt el ha letörik vagy kitörik valamelyik fogunk: az esztétikai megjelenés és a fog elvesztésének veszélye kihat ránk és az önbizalmunkra. A fogkoronákat pont ilyen helyzetek korrigálására találták ki, hogy általa visszanyerhessük önbizalmunk és tökéletes mosolyunk.

Cikkünk célja, hogy megpróbáljuk, röviden bemutatni a fogkorona lényeget. Mire gondolunk?! A világpiacon létező fogkoronatípusokra, felhelyezési technikákra, alapanyagokra, használati előnyökre és hátrányokra.

Azt hiszem, mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ez a megoldás egy hosszú távú befektetés, hiszen ez egy kitűnő megoldás azok számára, akik látható javulást szeretnének fogaik megjelenésében funkcionalitásukban, különösen azok számára, akik nem reagálnak más fogászati ​​​​kezelésekre, mint például a fogfehérítésre, és ne felejtsük el azt sem, hogy elsődleges funkciójuk, ahogy fentebb is mondtuk, a fogak megmentése.

A fogkorona típusai

Többféle fogkorona létezik: porcelán alapú, kompozit, fémkerámia és cirkóniumból készült fogkorona. A következőkben ezeket részletesebben fogjuk bemutatni.

Kezdjük az első és talán a leghasználtabb fogkoronával, melynek alapanyaga a porcelán ezért kerámia fogkoronának hívjuk.

A porcelán koronák, ahogy a nevük is sugallja, teljes egészükben kerámiából készülnek, nagyon időtállóak, esztétikai szempontból pedig kiválóan megközelítik az eredeti fogak kinézetét, mivel a porcelán színe áll a legközelebb a természetes fogakéhoz. Kitűnő választás, garantálja a magabiztos mosolyt és természetes csillogást kölcsönöz a fogaknak, tartósságuk megfelelő gondozás esetén akár 20 évre is kitolódhat.

Kompozitból készült fogkoronák

Hosszú távra nem ajánlottak, mivel ez az anyagkeverék kevésbé időtálló viszont ideális ideiglenes koronák elkészítésére.

Fém-kerámia alapú fogkoronák

Természetesen fém szerkezetre épülnek majd kerámiaréteggel vonódnak be esztétikai okokból. Ezt a fajta koronát az oldalsó fogak fedésére ajánljuk, tekintve, hogy nem túl esztétikusak, viszont rágáshoz annál tartósabbak és megbízhatóbbak, nem beszélve az anyagi előnyökről, amelyekkel ez a fogkorona-változat jár.

Cirkónium alapanyagú fogkoronák

A fogkoronák egyik leginnovatívabb megoldása, a legidőtállóbb és legmegbízhatóbb fogfedési módszer, mind esztétikai, mind funkcionális szempontból. Ez az anyag majdnem tökéletesen utánozza a természetes fogak színét és állagát. Nemcsak természetes megjelenést kölcsönöz, hanem egy természetes anyagból, a cirkónium-oxidból is alítják elő, amely a legbiokompatibilisabb anyag az összes közül. Egy ilyen alkotás élettartama  akar 10 év is lehet.

A jövő?! Műgyantából készült fogkorona

A műgyantából készült fogkorona a legfejlettebb technikák közé tartozik, többek között azért mert 3Ds nyomtatási technikával készülnek. Ennek, az az előnye, hogy rekord idő alatt készül el, és az egyik legprecízebb alkotás ami a jelenleg létezik. Ezek az anyagok nagymértékben biokompatibilisek, és nagy lépést jelentenek a jövő felé.

Ha összehasonlítanánk egy klasszikus fogkorona anyagát, például a porcelánt, a műgyantával, a következő eredményeket kapnánk:


PorcelánGyanta
drágábbolcsóbb
zománceltávolítást igényelnem igényel zománceltávolítást  
általában 2-3 fogorvossal való  találkozást igényelÁltalában egy fogorvossal való találkozás elegendő
élettartama kb. 20 évélettartama kb. 5 év
idővel nem színeződik elidővel elszíneződhet
törés kockázata: nagyon kicsia törés kockázata: meglehetősen magas
törés eseten: nehezen helyrehozhatótörés eseten: könnyen helyrehozható


A fenti táblázat betekintést ad az új technikák előnyeiről és hátrányairól, megfigyelhetjük, hogy a tendencia ezen a téren is az, hogy: nem túl tartósak a dolgok de könnyen cserélhetőek, nem túl nagy befektetéssel. Ezzel ellentétben a klasszikus anyagok, főleg a porcelán időtálló, esztétikus, de nem túl olcsó és nem minden esetben használható. Ennek alapján, döntésünk talán a pénztárcánk vastagságától függ?!

A következőkben egy kicsit arról szeretnénk röviden szólni, hogy mi is a különbség a fogkorona és az implantátum között, mivel rendszeresen tévedés esik ezen a téren.

A fogkorona és az implantátum is fix protézis, amelyeknek esztétikai és funkcionális céljuk is van. A kettő között azonban az egyik legnagyobb különbség az, hogy míg a fogkoronák csak a valamilyen módon még meglévő fogakra helyezhetőek fel, addig az implantátumok hiányzó fogakat helyettesítenek. Természetesen más az anyag és az implantálási technika is, de ez már egy másik cikk témája.

Összefoglaló

A fentieket összefoglalva azt tudjuk mondani, hogy a fogkoronák olyan protetikai megoldások melyek súlyosan sérült fogak helyreállítására alkalmasak, valamint esztétikai megoldások az elszíneződött, deformálódott, törött fogakra. Alkalmazásuk biztosítja a fogak egészségét és visszaadja a magabiztos mosolyt.

A fogkoronák többfélék lehetnek, ezek az anyagok milyensége és minősége függvényében változnak. Természetesen ez az áraikat is direkt módon befolyásolja: minél magasabb az ár annál időtállóbb az anyag és annál megbízhatóbb. Ha ezt a felállást tekintjük, akkor a cirkónium fogkorona az egyik legtartósabb és esztétikailag a legtöbbet nyújtó megoldás viszont az ára is ennek megfelelő.

Ami a műgyantából készült fogkoronákat illeti, sajnos nem  mondhatjuk el, hogy túl hosszú életűek, viszont esztétikai szempontból nem nyújtanak rossz megoldást. Amit még el kell mondanunk, hogy a 3Ds technológia nem áll még rendelkezésére minden rendelőnek de a jövőre nézve nem egy rossz befektetés.

Ha többet szeretne megtudni a fogkoronákról, vagy csak egyszerűen az Ön fogászati ​​problémáira keres megoldást, forduljon hozzánk bizalommal!

Megtalál minket: Sepsiszentgyörgyön, a Nicolae Iorga utca, 10 szám alatt (B lépcsőhaz), vagy tekintse meg weboldalunkat: https://fusiondental.ro/ro/servicii/.

Széles mosollyal állunk rendelkezésére!