fogfeherites

A fogfehérítés az egyik legnépszerűbb esztétikai célú, fogászati kezelés, amely egy gyors és noninvazív módja a tökéletes mosoly megteremtésének.  Ez egy olyan eljárás, amelynek hatását mindenki értékeli: úgy a férfiak, mint a nők.  A fogfehérítés különböző koncentrációjú fehérítő gélt tartalmazó szerekkel történik. Elvileg minden zseb megengedheti magának a kezelést, melynek két módja van: egy majdnem azonnali eredményekkel szolgáló, professzionális, fogorvosi rendelőben történő fogfehérítés és egy otthon végzett fogfehérítés, mely patikából megvásárolt fehérítő szerekkel történik.

Ebben a cikkben szeretnénk körbejárni a fogfehérítés témáját, érintve a fogak elszíneződésének folyamatát és okát, a rendelkezésünkre álló különböző fogfehérítési lehetőségeket.

A fogfehérítés

A fehérítés kifejezés a fog felületi színének helyreállítására utal, a lerakódások és az élelmiszerhulladék eltávolítására. Tehát technikailag, minden olyan termék, amelyet a fogak tisztítására használnak, beleértve a fogkrémet is, fogfehérítőnek tekinthető. A fehérítés kifejezés a fehérítők jelenlétét is tükrözi a különböző termékekben. Az egyik ilyen fogfehérítő termék a hidrogén-peroxid, melyet úgy az otthoni használatra szánt fogfehérítő készletekben, mint a fogorvosi rendelőkben alkalmazott kezelésekben is használnak. Ez egy gyors hatású fehérítő szer. Egy másik ilyen fehérítő termék a karbamid-peroxid melynek hatásideje viszont jóval lassúbb.

A folyamat maga, a speciális gél felvitele, melyet fény és hő hatásával aktiválnak, ennek elérése érdekében, általában lézert vagy UV lámpát használnak, amivel megvilágítják a fogakat. A fehérítés folyamata ezzel a módszerrel két órán át tart.

A fogak alapos megvizsgálása szükséges bármilyen fehérítési eljárás előtt

A fogak porcelánszerű burkolattal rendelkeznek, amelyet zománcnak hívunk. Ez egy olyan felület, amely megvédi a fogakat a rágás, az éjjeli fogcsikorgatás, az ütések, a cukor és más élelmiszerek által okozott savas támadások hatásaitól. Az évek során ez a védőréteg elvékonyodik, átlátszóvá válik, lehetővé téve, hogy a sárga színű dentin a felszínre kerüljön. A rágás során, idővel rengeteg mikrórepedés jelenik meg a zománcban, amelyek így már nem tudják megfelelően megvédeni a fogakat, ezért az ételmaradék elkezd behatolni ezeken a mikrórepedéseken, ami a fogak elszíneződését és fogszuvasodást okoz, a fogak sárgábbá válnak és egyre kevésbé lesznek fényesek.

Azt javasoljuk, hogy végezzen egy fogászati vizsgálatot, mielőtt bármilyen fehérítő kezelést alkalmazna, hogy fogorvosa állapítsa meg, hogy indokolt-e az ön esetében a fogfehérítés. Ezenkívül minden fogfehérítés előtt kezeltetnie kell az összes fogászati problémáját.

A fogak, rendelőben történő fehérítési folyamatával eltávolítódnak az étrendből származó ételmaradékok, kifehérítődnek a foltok, tulajdonképpen egy tüzetes fogtisztításról van szó és az elszíneződések javításáról. Egyes mikrórepedések gyorsan remineralizálódhatnak ezután, nyál által, míg mások továbbra is nyitottak maradnak és újra telítődnek majd ételmaradékokkal.

A fogak elszíneződésének okai

Közvetett összefüggés van a fogak színe és életkorunk között. Az évek múlásával a fogak elsötétülnek a fogzománc kopása következtében. Ezért van az például, hogy a fogfehérítés hatása serdülőknél például szinte azonnali, míg idősebbeknél a hatás nagyobb erőfeszítést igényel, és nem is olyan tartós.

  • Áttetszőség és a fogzománc vastagsága: ezek a genetikai tulajdonságok közé tartoznak, melyek az életkor előrehaladtával egyre hangsúlyosabbá válnak. Idővel minden fog bizonyos áttetszőséget mutat, akinek vastagabb a fogzománc rétege viszont a fogak is több pigmentációval rendelkeznek, fényesebbek, és sokkal hatékonyabban lehet őket fehéríteni. A vékonyabb és áttetszőbb fogak esetében viszont – különösen, ami az első fogakat illeti – kevesebb pigmenttel rendelkeznek, ezért a fehérítésnek is gyengébb hatása lesz. Fogorvosok szerint, a fogak áttetszősége az egyetlen olyan állapot, amelyet semmilyen fogkezeléssel nem lehet korrigálni.
  • Étkezési szokások: az alkohol, a kávé, a tea, a kóla, a sárgarépa, a narancs és még sok más étel, jelentős elszíneződést okoznak az évek során. Ezenkívül a savas ételek, mint például a citrusfélék és az ecet, hozzájárulnak a zománc eróziójához. Ennek eredményeként a fogak felülete átlátszóbbá válik, és megjelenik a dentin sárgás színe. A nikotinnak is barnító hatása van és a gyógyszerek és minden vegyi anyag is a fogak elszíneződését okozzák. A fluorid túlzott használata pedig fluorózist okozhat, amely a fogakon megjelenő fehér csíkocskákban nyilvánul meg.
  • A fogcsikorgatás: leggyakrabban a stressz okozza. A fogcsikorgatás mikrorepedéseket okozhat a fogak zománcában és a fogak morzsolásához vezet, ami idővel a fogak széleinek elsötétedését okozza.

Fehérítési lehetőségek

Elvileg két fő fogfehérítési lehetőségünk van. Mindkettő a peroxid különböző koncentrációin és a különböző időtartamig tartó kezelésen alapszik.

  1. A fogorvosok által végzett fehérítés

A fogorvosi rendelőkben végzett fehérítés nagy előnye, hogy a fehérítés sokkal professzionálisabban, a részletekre nagy figyelmet fordítva történik. A rendelőkben alkalmazott kezelés során egy nagyobb koncentrációjú peroxid gélt használnak, de csak miután az ínyeket lefedték, hogy megvédjék. A peroxidot általában 15-20 perces időközönként viszik fel a fogakra, a fehérítési folyamat legfeljebb egy-másfél órás időtartamú. A nagyon elszíneződött fogak esetében többször ismétlik a folyamatot, több találkozás során.

  • Professzionális fehérítő készletek otthoni használatra

A háztartási készletek összetételében is peroxid gél van, az egyedüli különbség az alacsonyabb koncentráció, ez is könnyen felvihető a fogakra, amely az alkalmazás után körülbelül egy óra várási időt feltételez, az eredményig, néhány esetben hosszabb ideig tart a gél peroxidkoncentrációjától függően: minél magasabb a koncentráció, annál kevesebbet kell a fogakon tartani, minél alacsonyabb a peroxid százalékos aránya, annál hosszabb ideig kell a fogakon tartanunk. Nem ajánljuk az olcsó, gyenge minőségű termékek használatát, melyeket a szupermarketeben vásároltunk. Ezeknek nagyon alacsony peroxid-koncentrációja, sok esetben a kezelés nem éri el a kívánt hatást, csak néhány fogat fehérít, elöl. Következésképpen a tökéletes hatás, a kifogástalan mosoly elérése érdekében azt javasoljuk, hogy vagy vegye igénybe a fogorvosi rendelő szolgáltatásait, vagy vásároljon minőségi fehérítő kittet. További részletekért a weboldalunkon keresztül állunk rendelkezésére, vagy telefonon. Forduljon hozzánk bátran!