albirea dintilor

Albirea dinților este unul dintre cele mai populare tratamente cosmetice de stomatologie, fiind o modalitate rapidă, și non-invazivă pentru obținerea unui zâmbet perfect.  Este o procedură, cu efect apreciat atât de către bărbați cât și de către femei. Tratamentele de albire implică o serie de soluții, iar în funcție de concentrația acestora de peroxid și prețul va fi diferit. În principiu, orice buzunar își poate permite un astfel de tratament.

Aceste sesiuni de albire constau din: fie o oră de tratament aplicat de către medicul stomatolog, la cabinet, fie sub forma unor kituri de uz casnic, care se pot achiziționa de la farmacie sau super-marketuri.  

În acest articol vom trata tot ceea ce ține de tema albirii dinților, atingând inclusiv procesul de decolorare a dinților și de pătare a acestora, vom vorbi de diferitele opțiuni de tratament disponibile și despre riscurile pe care le implică un astfel de tratament.

Albire sau înălbire?

Termenul albire, se referă la restabilirea culorii suprafeței unui dinte, prin îndepărtarea depunerilor și a resturilor alimentare. Deci, tehnic vorbind, orice produs care este folosit pentru a curăța dinții, inclusiv pasta de dinți, este considerat un înălbitor. Înălbirea poate suna mai bine, dar acest termen nu acoperă nimic altceva decât existența înălbitorilor din produs. Un astfel de înălbitor puternic este peroxidul de hidrogen, folosit în toate kiturile de înălbire pentru uz casnic, dar și în tratamentele aplicate în cabinetele stomatologice. Este o soluție puternică și rapidă. Un alt astfel de înălbitor este peroxidul de carbamidă, cu un timp de acțiune mai lentă.

Examinarea dinților înainte de orice procedură de albire

Dinții au o suprafață asemănătoare porțelanului, numit smalț, suprafață care protejează dinții de efectele mestecării, scrâșnitului, traumelor, atacurilor acide cauzate de zahăr și alte alimente. De-a lungul anilor acest strat protector se subțiază, devine transparent, permițând dentinei, de culoare galbenă, să iasă la suprafață. În timpul mestecării, în timp, apar o mulțime de microfisuri în smalț, care astfel nu mai poate proteja cum trebuie dinții, și alimentația începe să pătrundă prin aceste microfisuri provocând pete și carii, ca și aspect dinții devin mai galbeni și din ce în ce mai lipsiți de strălucire.

Recomandarea noastră este să faceți un control stomatologic înainte de aplicarea oricărui tratament de albire pentru ca medicul dentist să stabilească dacă este indicată albirea în cazul dumneavoastră. În plus, trebuie să tratați mai întâi toate problemele dentare înainte de fiecare albire.

Prin albirea dinților se îndepărtează petele și resturile din alimentație, crăpăturile smalțului rămânând însă deschise și expuse. Unele fisuri se pot remineraliza rapid prin intermediul salivei, în timp ce altele se vor umple din nou cu resturi organice.

Care sunt cauzele colorării dinților?

Exista o corelație directă între culoarea dinților și vârsta. De-a lungul anilor, dinții se închid la culoare ca urmare a uzurii și a acumulării petelor. Rezultatele albirii dinților, la adolescenți de exemplu, sunt aproape imediate, în timp ce la persoanele mai mature, efectul nu este chiar imediat și nici de o durată la fel de lungă. Pe măsură ce dinții încep să capete o tentă galbenă, albirea poate necesita un pic mai mult efort.

Transluciditate și subțietate: acestea sunt, de asemenea, trăsături genetice care devin mai pronunțate odată cu vârsta. În timp toți dinții vor prezenta o anumită transluciditate, în schimb, cei care au dinții mai groși au avantajul că: dinții par a avea mai multă culoare, prezintă mai multă strălucire și sunt mult mai receptivi la albire. Dinții mai subțiri și mai transparenți – mai ales dinții din față – au mai puțin pigment de aceea și albirea va avea un efect mai slab. Potrivit medicilor stomatologi transparența dinților este singura afecțiune care nu poate fi corectată prin nici o formă de albire a dinților sau alt tratament stomatologic.

Obiceiuri alimentare: alcoolul, cafeaua, ceaiul, cola, morcovii, portocale, în general alimentele profund colorate, provoacă o colorare considerabilă de-a lungul anilor. În plus, alimentele acide, cum ar fi citricele și oțetul, contribuie la eroziunea smalțului. Ca urmare, suprafața dinților devine mai transparentă și apare culoarea gălbuie a dentinei. La fel și nicotina are un efect de colorare, înspre maro, a dinților. Medicamentele și toate substanțele chimice de asemenea produc decolorări ale dinților, iar consumul excesiv de fluor provoacă fluoroză, o decolorare marcată de apariția unor semne albe pe dinți.

Scrâșnitul: cauzat de cele mai multe ori de stres, poate provoca micro-crăpături în smalțul dinților și măcinarea acestora, în timp, ceea ce va cauza închiderea culorii marginilor dinților.

Traumele: căderile și alte leziuni pot de asemenea produce fisuri considerabile în dinți, care apoi se umple cu resturi alimentare cauzând pete și alte probleme dentare.

Opțiuni de albire

În principiu, avem trei opțiuni majore de albire a dinților. Toate cele trei se bazează pe diferite concentrații de peroxid și perioade diferite de aplicare.

Albirea efectuată de medicii stomatologi în cabinete

Marele avantaj al albirii în cabinete stomatologice este că albirea se va face mult mai profesional, cu multă atenție la detalii. Acest tratament implică utilizarea unui gel peroxid de mare concentrație, după ce gingiile au fost acoperite, pentru a fi protejate. În general, peroxidul se va aplica la intervale de 15-20 de minute, pe o durată de cel mult o oră. Pacienților cu  o decolorare a dinților foarte avansată  se va aplica procedeul de mai multe ori, pe parcursul a mai multe întâlniri.

Kituri profesionale de albire, pentru uz casnic

Kiturile de uz casnic au în componență un gel de peroxid, cu concentrație mai mică decât cel folosit în cabinetele stomatologice, ușor de aplicat, care, după aplicare, se va ține pe dinți în jur de o oră, unele chiar mai mult, durata depinzând de concentrația de peroxid al gelului: cu cât concentrația este mai mare, cu atât se va ține mai puțin pe dinți, cu cât procentul de peroxid este mai mic, cu atât mai mult poate rămâne pe dinți.

Produse ieftine, de proastă calitate

Sunt produse de albire a dinților cumpărate de la super-market, cu o concentrație foarte mică de peroxid. În multe cazuri tratamentul nu va avea efectul dorit, va albi doar câțiva dinți, în față.

În consecință, pentru a obține efectul perfect, un zâmbet impecabil, vă recomandăm fie apelarea la serviciile unui cabinet stomatologic, fie achiziționarea unor chituri de albire de calitate. Pentru mai multe detalii, vă stăm a dispoziție prin intermediul site-ului nostru sau telefonic. Apelați cu încredere!