fogszabalyozo elonyei

Când ne decidem să purtăm aparat dentar, în primul rând ne gândim la beneficiile pe care le putem avea, din punct de vedere estetic. Dinții mai drepți sunt mai atrăgători, dar există, de asemenea, multe alte beneficii ale aparatelor dentare, pe termen lung, din punct de vedere al sănătății, mai mult decât un zâmbet mai fericit și mai sănătos.

Articolul de față va trata acele beneficii ale aparatelor dentare, care sunt mai puțin cunoscute pacienților. Astfel, primul beneficiu ar fi:

Prevenirea bolilor gingivale

Unul dintre cele mai semnificative beneficii ale purtării aparatului dentar este prevenirea bolilor gingivale. Boala gingivală este de fapt o infecție a țesuturilor moi din jurul dinților. O foarte mare parte a populație are o anumită variație a acestei infecții. Acesta, în funcție de gravitatea infecției, poate fi clasificată ca gingivită sau boală parodontală mai severă.

Cum ajută aparatul dentar la prevenirea gingivitei și paradontozei? Dinții strâmbi, nealiniați dau acces resturilor de mâncare de a se infiltra sub gingii, ceea ce permite bacteriilor să se înmulțească, în timp, infectând în cele din urmă acestea din urmă. Purtarea aparatului dentar uniformizează dinții, astfel încât aceștia vor fi mai ușor de curățat cu o periuță de dinți și ață dentară obișnuită. Logic, vor rămâne mai puține particule de mâncare prinse între dinți, astfel, bacteriile pot fi îndepărtate înainte de a provoca boli gingivale.

Prevenirea cariilor dentare

Similar scenariului bolilor gingivale, purtarea aparatului dentar va reduce în mod semnificativ șansele apariției cariilor dentare. Când dinții se suprapun sau sunt mai pronunțați, ei sunt predispuși la uzură neuniformă. De asemenea, nu vor avea putea aduce aportul lor în  procesul de mușcare și mestecare și pot fi dificili de curățat.

Atunci când dintr-un motiv sau altul nu suntem în măsură să îndepărtăm placa bacteriană și particulele de alimente dintre dinți, bacteriile se vor înmulți. Bacteriile distrug smalțul de suprafață al dinților, provocând carii. Astfel, rolul aparatului dentar în prevenirea cariilor este de a îndrepta dinții pentru ca aceștia să poată fi curățați și întreținuți în mod corespunzător.

Prevenirea eroziunii dentare

Ce este eroziunea dentară? Este o pierdere de os dentar, practic demineralizarea smalțului dentar, care poate fi produs de mai mulți factori, de exemplu de acizii din cavitatea bucală, prin niște procese chimice. Saliva are un rol enorm în aceste procese chimice care se produc la nivelul cavității bucale, pentru că au un rol protector, prin reglarea pH-ului, adică neutralizarea acidului.

Eroziunea dentară mai poate fi cauzată și de un alt factor: pătrunderea plăcii bacteriene la rădăcina dinților, care, în timp, produce această eroziune. Dinții nealiniați produc adesea o forță suplimentară asupra dinților și gingiilor, cauzând astfel spații prin care bacteriile se pot infiltra, ajungând în cele din urmă la os.

Aparatele dentare ajută la prevenirea eroziunii, prin faptul că asigură așezarea perfectă a danturii  în cavitatea bucală, iar forța asupra maxilarelor este exercitată în mod corespunzător, ne lăsând loc nici plăcilor bacteriene de a pătrunde în gingii sau la rădăcina dinților.

Reducerea riscului deteriorării dinților

Așa cum spuneam mai sus, dantura ar trebui să fie distanțată în mod  uniform, dinții să nu se suprapună, astfel încât forța de mușcare și mestecare să fie distribuită uniform pe maxilar. În caz contrar, rezultatul este că acea forță suplimentară aplicată doar pe anumiți dinți, pot cauza crăparea sau ruperea acestora.

O problemă similară apare cu dinții proeminenți. Și aceștia sunt predispuși la rupere și crăpare, dar și eroziunii, deoarece, nu au o bază stabilă.

Și în acest caz, aparatul dentar ajută la întărirea dinților prin alinierea acestora.

Contribuie la sănătatea digestivă

Iarăși, dinții nealiniați pot afecta modul în care mâncarea este mestecată și implicit, digerată. Cei care au această problemă, deseori au probleme cu tractul digestiv, deoarece, mâncarea nemestecată în mod corespunzător nu poate fi digerată ușor, sau deloc. Acest lucru duce adesea la intestine iritabile, și alte probleme digestive.

Prin purtarea aparatului dentar, dinții devin aliniați, capabili să se închidă perfect ceea ce contribuie și la o mestecare corectă, ce va duce la reducerea frecvenței stresului intestinal și a disconfortului.

Îmbunătățirea sănătății mintale

În afara beneficiilor fizice, purtarea aparatele dentare duc la îmbunătățirea, sănătății mintale, prin îmbunătățirea încrederii și stimei de sine, după ce am obținut rezultatele dorite. Mulți care au dinții inegali sau strâmbi deseori se confruntă cu o incomoditate atunci când zâmbesc, apărând frustrarea de fiecare dată. Îndreptarea dinților conduce la un anumit confort psihic și astfel, la îmbunătățirea încrederii în sine. Și purtarea aparatelor dentare poate produce incomoditate psihică, mai ales în rândul adolescenților, dar avem o veste bună și din acest punct de vedere, deoarece există aparate dentare invizibile, amplasate în partea interioară a dinților.

În concluzie menținerea sănătății orale și dentare, pe termen lung, necesită o abordare cu seriozitate a problemelor majore cât mai curând posibil. Aceasta ar include și tratamentul ortodontic, care, după cum am arătat în cele de mai sus, are un efect major asupra sănătății fizice și mentale ale pacienților. În caz că întâmpinați astfel de probleme, apelați cu încredere la echipa Fusiondental, unde veți găsi soluții de ultimă oră, pentru orice problemă dentară, având în vedere că echipa noastră este compusă din specialiști din diverse domenii ale stomatologiei. Consultați chiar acum site-ul nostru pentru a nu fi prea târziu https://fusiondental.ro/ro/servicii/ .