plomba sau coroana dentara

Deși coroanele dentare sunt unele dintre cele mai frecvent utilizate tratamente folosite în stomatologia restaurativă, mulți dintre noi nu știu exact ce sunt coroanele dentare, ce implică un astfel de tratament și de ce sunt aceste tratamente necesare.

În cazul plombelor dentare lucrurile stau un pic altfel: acestea au fost primele tratamente folosite din cele mai vechi timpuri, de aceea cam toți cunoaștem ce sunt plombele dentare și la ce folosesc acestea. Astfel, în acest articol dorim să ne axăm un pic pe prezentarea ambelor noțiuni: de coroană dentară și plombă dentară/obturație dentară, cu precădere pe ceea ce este mai puțin cunoscut: coroana dentară.

O coroană dentară, este de fapt un capac plasat peste un dinte deteriorat, adesea folosită ca o opțiune pentru a prelungi durata de viață a unui dinte timp de mulți ani. Pe lângă scopul lor funcțional de a întări dintele și de a-i prelungi durata de viață, coroanele dentare servesc și unui scop estetic. Acestea, redau forma și dimensiunea dintelui inițial, îmbunătățind astfel aspectul dintelui deteriorat.

Plombele dentare sau obturațiile dentare în limbaj de specialitate, sunt, de asemenea, un tratament folosit de stomatologia restaurativă. Sunt de fapt un înveliș aplicat, ca și în cazul coroanei dentare, pentru protejarea unui dinte anterior deteriorat. Plombele, au o durată de viață destul de lungă, acest lucru depinzând de modul în care acestea sunt întreținute. Desigur recomandarea noastră este verificarea periodică a acestora pentru a veni în întâmpinarea apariției cariilor secundare.

Așa cum am arătat mai sus, ambele variante de tratament sunt pentru restaurarea și reestetizarea unor dinți anterior deteriorați, dar care este totuși soluția mai bună?

Din succinta noastră prezentare a coroanei dentare găsim și răspunsul la întrebarea: când este necesară aplicarea unei coroane dentare. În continuare vă prezentăm situațiile în care avem nevoie de un astfel de tratament reconstructiv.

În urma unui tratament de canal radicular (endodontic)

Un tratament de canal radicular (endodontic) se aplică atunci când infecția bacteriană pătrunde în dinte, cauzând o carie destul de mare,  și presupune îndepărtarea nervului din interiorul dintelui pe toată lungimea rădăcinii acestuia, apoi eliminarea bacteriilor din interiorul dintelui. Practic, este vorba de restaurarea dintelui pentru evitarea extracției acestuia.

Astfel, va fi necesară aplicarea unei coroane în urma tratamentului de canal radicular pentru a întări dintele și pentru a preveni ruperea acestuia.

Cavitate mare sau înlocuire plombă

Când cavitățile produse de carii sunt atât de mari încât acoperă cel puțin jumătate din lățimea dintelui, este adesea necesară o coroană, deoarece dintele rămas este slăbit și crește enorm riscul de fracturare. În plus, uneori, plombele vechi trebuie înlocuite cu o coroană, în special atunci când există semne de fracturare sau stres în jurul plombei sau dacă mai există foarte puțin dinte original.

Îmbunătățirea aspectului dintelui

Așa cum spuneam în introducere, uneori, coroanele dentare sunt folosite pentru a îmbunătăți aspectul dinților, care, cu timpul se decolorează și se deformează, din cauza bacteriilor, coroziunii, bruxizmului.

Coroanele mai pot fi folosite pentru a îmbunătăți aspectul dinților, și atunci când aceștia au spații mari între ele. Sunt o modalitate mai conservatoare, dar cost eficientă pentru un zâmbet frumos, stimulând astfel încrederea de sine.

Dinți excesiv de uzați

Există o sumedenie de factori care pot provoca uzarea excesivă a dinților ceea ce duce, în cele din urmă, la necesitatea aplicării unei coroane. De exemplu, pacienții care suferă de bruxism, încleștare cronică sau măcinare a dinților, dinții se vor scurta, măcina în timp. Pe lângă acest lucru, un alt factor determinant în acest sens este dieta, mai exact dieta foarte acidă. O dietă foarte acidă va produce reflux gastro-intestinal ceea ce produce eroziunea prin acid a dinților, duce la îndepărtarea smalțului dentar, lăsând în urmă niște dinți moi și expuși. În aceste cazuri, coroanele sunt adesea un ajutor enorm în redarea stabilității dinților.

Dinți rupți sau ciobiți

În caz că aveți dinți rupți sau ciobiți este de asemenea recomandată aplicarea coroanelor. Odată ce un dinte este rupt, crăpat sau ciobit, este important să-l întăriți, să-l acoperiți, pentru a vă asigura că bacteriile nu au acces în interiorul dintelui, astfel prevenind infecțiile și riscurile de deteriorare a dintelui, minimizând și riscul ruperii acestuia.

Până acum, v-am prezentat scenarii în care este recomandată aplicarea coroanelor dentare iar în cele ce urmează vă vom prezenta succint procedura de aplicare a unei coroane dentare.

Ce presupune aplicarea unei coroane dentare?

Pentru a începe procedura, medicul dentist va folosi o anestezie locală pentru a minimiza orice durere sau disconfort. În funcție de starea dintelui în cauză, s-ar putea să aveți nevoie mai întâi de o plombă pentru a ajuta la întărirea suficientă a dintelui, astfel încât coroana să aibă o ținută mai bună. Apoi, medicul dentist va face loc coroanei prin pilirea dintelui, procedură urmată de tratarea și îmbrăcarea dintelui afectat cu o coroană provizorie. Pentru a se asigura că, coroana definitivă se potrivește cu culoarea naturală a dinților, medicul dentist va folosi un ghid de culoare pentru a trimite tehnicianului de laborator. Astfel se va încheia prima întâlnire. După câtva timp, pe parcursul unei noi întâlniri, se va înlocui coroana temporară cu una permanentă, care se va fixa prin cimentare.

În concluzie, plomba dentară, se va folosi doar în cazuri mai puțin grave, iar în situațiile în care plombele dentare nu ne mai sunt de ajutor se va folosi coroana dentară. Mai mult, aceasta din urmă se va folosi, cum spuneam și în alte scopuri, de exemplu estetice. Sperăm că și de data aceasta articolul nostru va fost de folos, iar pentru mai multe detalii profesionale vă așteptăm în cabinetul nostru din Sfântu Gheorghe, str. Nicolae Iorga, bloc 10, scara B, dar mai întâi, pentru a vă orienta cu privire la serviciile noastre și prețurile aplicate de noi vă invităm pe site-ul nostru.