igiena orala dupa sarbatori

Cum să recăpătăm sănătatea igienei orale după perioada de sărbători

Sezonul de sărbători înseamnă timp petrecut împreună cu familia și prietenii în jurul meselor îmbelșugate. Este o perioadă în care avem tendința de a neglija bunele obiceiuri de igienă orală și, ca urmare, dinții și gingiile noastre se pot deteriora. A sărbători este un lucru important, este foarte bine dacă uneori ne relaxăm puțin, lăsând la o parte rutina zilnică, dar toate astea nu ar trebui să se producă în detrimentul sănătății.

Să aruncăm o privire la lista de alimente, băuturi și substanțe care pot să pună în pericol sănătatea orală:

Consumul unor cantități mari de zahăr în perioada sărbătorilor prezintă un risc pentru sănătatea orală, deoarece zahărul reacționează cu bacteriile din gură, iar acidul astfel produs poate deteriora dinții și poate provoca carii dentare, gingivită și, nu în ultimul rând, respirație urât mirositoare.

Alimentele tari și lipicioase pot, de asemenea, deteriora dinții. Mușcatul alimentelor tari, cum ar fi dulciurile și nucile, poate provoca fractura dinților, în timp ce alimentele lipicioase pot rămâne blocate în spațiile interdentare.

Acidul fosforic sau acidul citric din băuturile răcoritoare carbogazoase sau din sucurile de fructe pot, de asemenea, să pună presiune asupra smalțului dentar. La fel ca și băuturile carbogazoase, alcoolul conține zaharuri și acizi care pot provoca deteriorarea dinților și iritarea gingiilor. Poate să usuce cavitatea bucală, în acest fel acidul, placa bacteriană și particulele alimentare rămânând în gură mai mult timp.

În perioada sărbătorilor crește consumul de produse care conțin nicotină, iar consumul de țigări sau tutun slăbește sănătatea dinților și a gingiilor. Efectele pe termen lung ale fumatului includ: decolorarea dinților, gingivita, boala parodontală și, în cazuri mai grave, pierderea dinților și cancerul oral. Riscul de infectare a gingiilor crește, deoarece fumatul întrerupe circulația oxigenului din sânge, necesar pentru procesul de vindecare. Fumătorii prezintă un risc crescut de acumulare de tartru și de atrofie a gingiilor, astfel ei ar trebui să acorde o atenție deosebită igienei orale.

Practicarea unei bune igiene orale după sărbători

Pentru a evita problemele, este esențial să ne spălăm regulat pe dinți și să folosim ață dentară, ținând cont de tehnicile corecte de periaj și de folosire a aței dentare.

Legat de acestea, citiți postările mai vechi de pe blogul nostru: cum să ne spălăm corect pe dinți, respectiv periuțele de dinți electrice și cel clasice.

Este important să fim atenți la alimentele pe care le consumăm în timpul sărbătorilor, dar dacă totuși cădem pradă tentației, cel mai bine este să ne clătim gura cu apă sau apă de gură imediat după ce am mâncat.

Pe lângă acestea, este bine de știut care sunt alimentele ajută să ne menținem dinții și gingiile mai sănătoase. Legumele și fructele sărace în acizi, bogate în fibre și în vitamina C au efect purificator, deoarece cresc secreția de salivă, iar mestecarea alimentelor crude ajută la întărirea dinților și a gingiilor.

Consumul produselor lactate, la fel, crește secreția de salivă, iar calciul și fosforul din acestea reduc pierderea de minerale din dinți, scăzând astfel și riscul apariției de carii dentare.

Producția adecvată de salivă, combinată cu bunele obiceiuri de igienă orală, constituie o apărare naturală eficientă împotriva bolilor gingivale și a cariilor dentare.

Ceaiul verde protejează gingiile datorită proprietăților sale antiinflamatorii, iar semințele oleaginoase (semințele de susan) și nucile (migdale, nuci de Brazilia) sunt bogate în proteine și nutrienți și, prin urmare, sunt benefice pentru dinți.

Ciocolata neagră de bună calitate, cu cel puțin 70% cacao, este mai sănătoasă și poate fi folosită în locul ciocolatei dulci, de exemplu. Este recomandată consumul alimentelor zaharoase în cadrul meselor principale mai degrabă decât ca gustare.

Experții recomandă renunțarea la fumat sau reducerea acestuia până la renunțarea completă.

Pentru a evita problemele de sănătate orală, se recomandă, de asemenea, consumul moderat de alcool și băuturi carbogazoase.

Este firesc să exagerăm în timpul sărbătorilor, dar ar trebui să ne amintim întotdeauna să nu neglijăm igiena orală. Dacă există semne că avem nevoie de un control amănunțit, cel mai bine este să ne consultăm cu dentistul nostru.