Controlul dentar periodic joacă un rol foarte important în menținerea sănătății dinților. Prevenirea și prevenirea boliilor sunt importante pentru întregul nostru corp și facem multe pentru a realiza acest lucru, motiv pentru care trebuie să punem mai mult accent pe controlul dentar.
Controlul dentare cu scop preventiv, cunoscut și sub numele de stomatologie preventivă, previne bolile cavității bucale și dezvoltarea acestora. Principalul lucru este să recunoaștem și să tratăm bolile emergente, prevenind astfel agravarea posibilei boli.
Controlul de sănătate dentară constă într-o evaluare amănunțită a stării dinților, și planificarea și programarea tratamentelor stomatologice care pot crește sănătatea dentară.
În timpul acestor examinări, medicul dentist efectuează un control complet de sănătate, care include examinarea mucoasei orale, precum și identificarea leziunilor și pregătirea unui program precis care cuprinde tratamentele necesare și suplimentare. În timpul controlului complet al stării de sănătate dentară, pacientului i se oferă, de asemenea, sfaturi stomatologice complete, utile și personalizate.
Controalele stomatologice trebuie efectuate în mod regulat, de două ori pe an. Acest interval este ideal pentru că în acest timp nu apar daune permanente, ireversibile, așadar starea dinților este sub control.
Ignorarea controalelor stomatologice regulate poate provoca probleme grave de sănătate, deoarece tratamentul bolilor descoperite mai târziu este mai dificil, și poate provoca mai multe complicații decât în cazul bolilor diagnosticate în timp util. De exemplu, o sângerare sau o gingivită netratată poate fi începutul unei boli și poate provoca chiar daune permanente, cum ar fi pierderea dinților.
Este mult mai rezonabil să prevenim problemele decât să tratăm bolile cauzate de ignorarea acestora. Controlul dentar regulat ajută la identificarea nu numai a majorității bolilor orale, ci și a simptomelor orale ale bolilor generale, evitând astfel dezvoltarea unor boli mai mari, mai grave (diabet, anumite boli de inimă).
De aceea, este foarte important să mergem la controale stomatologice regulate, de șase luni. Multe probleme dentare și principala cauză a gingivitei sunt formarea tartrului, de aceea este foarte important să se solicite îndepărtarea tartrului în timpul controalelor de șase luni, prevenind astfel dezvoltarea bolilor.
Între controalele dentare de șase luni, se recomandă curățarea dinților și gingiilor temeinic și regulat, iar specialiștii noștri pot oferi informații și sfaturi utile și pe această temă.
Controalele stomatologice regulate sunt importante nu numai din cauza igienei orale, ci contribuie și la sănătatea noastră generală,starea noastră de bin, psichică și socială, deoarece suntem mai puțin încrezători în fața altora dacă dinții noștri sunt în stare nesănătoasă, sunt urâți, gălbui și dezordonați.
O proteză bine întreținută, sănătoasă înseamnă o calitate mai bună a vieții, prin îmbunătățirea modului în care ne simțim în viața noastră de zi cu zi. Funcția principală a dentiției este mestecarea, dar joacă un rol important în formarea sunetului și în vorbire.
Desigur, dinții noștri au și un rol estetic, deoarece contribuie la aspectul nostru în general, la starea noastră de bine și ne fac mai încrezători.
Controalele dentare preventive, pe lângă efectele lor benefice asupra sănătății și esteticii, aduc și beneficii financiare, deoarece este mult mai ieftin să previi problemele decât să remediezi o boală deja dezvoltată. Înlocuirea dinților cu implanturi este mult mai scumpă decât tratamentele obișnuite.
Cultura sănătății trebuie să includă starea corespunzătoare a dentiției atât la copii, cât și la adulți. De aceea, considerăm că este important ca și copiii să participe la controlul dentar preventiv de trei sau patru ori pe an pentru a li se verifica dinții.
Dacă copilul se obișnuiește să meargă la dentist în mod regulat, și nu numai atunci cânda a apărut problema sau boala s-a dezvoltat deja, atunci la maturitate va fi destul de natural pentru el să meargă la control stomatologic regulat, semestrial. Iar mai târziu, ca părinte va educa copilul în acest sens.
În afară de controalele stomatologice regulate, este, de asemenea, important să vorbim despre îngrijirea orală la domiciliu, deoarece aceasta este și baza prevenției. Îngrijirea orală adecvată include periajul dinților de cel puțin două ori pe zi, utilizarea aței dentare și o dietă echilibrată și sănătoasă.
Stăpânirea tehnicii de periaj corect este foarte importantă de la o vârstă fragedă. Trebuie să învățăm copiii cum și cât de des să se spele pe dinți, deoarece elementele de bază ale unei bune igiene orale trebuie învățate de la o vârstă fragedă. Cele mai importante informații sunt în acest sens sunt următoarele:
Cu o periuță de dinți tradițională, se fac mișcări circulare fine, periuța de dinți este ușor înclinată spre gingii, astfel încât să putem curăța în mod corespunzător gingiile. Cu mișcări circulare, curățăm suprafața exterioară și interioară ale dinților, precum și suprafața de mestecat. Dacă se utilizează o periuță de dinți electrică, să ținem periuța de dinți la joncțiunea gingiilor și a dintelui timp de aproximativ două secunde. Mișcarea circulară este efectuată de periuța de dinți electrică, dar în acest caz este, de asemenea, necesar să se treacă prin toate suprafețele. De asemenea, este important să se utilizeze zilnic ața dentară .
În concluzie, putem spune că prin controale stomatologice regulate, semestriale, putem preveni boli mai grave, deoarece în timpul controlului regulat cariile dentare, gingivita, boala parodontală și alte boli care pun în pericol sănătatea orală pot fi detectate în timp util.