radiografie dentara

Totul despre radiografiile dentare

Radiografiile dentare sunt esențiale în practica stomatologică modernă, pentru a identifica problemele dentare care nu se văd cu ochiul liber la simpla vizită la stomatolog. În acest articol vom parcurge toate noțiunile legate de acest subiect, ce sunt radiografiile dentare, când se fac aceste radiografii, cum sunt utilizate și care sunt beneficiile lor.

Ce sunt radiografiile dentare?

Radiografiile dentare, cunoscute și sub denumirea de raze X dentare sunt metode non-invazive și nedureroase, reprezentate de imagini care utilizează radiații X pentru a produce imagini ale dinților și ale structurii osului maxilar.  Ele reprezintă răspunsul sau mai bine zis confirmarea la concluzia pe care un medic stomatolog o are după prima consultație. De cele mai multe ori, o simplă vizită la dentist nu scoate la iveală în întregime problema dentară a pacientului, motiv pentru care se solicită această radiografie dentară.

Cu ajutorul acestora, medicul stomatolog poate examina structurile pe care nu le poate vedea în timpul unui control de rutină, cum ar fi osul maxilarului, nervii, sinusurile și rădăcinile dinților.

Cum funcționează radiografiile dentare?

Razele X folosite la această procedură dentară au scopul de a capta imagini din cavitatea bucală, unde radiațiile electromagnetice trec prin țesuturile moi și creează imagini ale dinților și oaselor. Cu ajutorul acestor radiații, se vor obține imagini care ajută medicul dentist să identifice cariile, afecțiunile parodontale, anomalii și leziunile dentare, precum și alte probleme.

Tipuri de radiografii dentare

Există mai multe tipuri de radiografii dentare, fiecare dintre ele având scopuri diferite. Cele 2 categorii principale în care se clasifică radiografiile sunt:

  • Intraorale: filmul sau senzorul se află în interiorul gurii.
  • Extraorale: filmul sau senzorul se află în afara gurii.

La clinica noastră, Fusion Dental Clinic se realizează următoarele tipuri de radiografii dentare, intraorale și extraorale, fiind cele mai comune și utilizate: radiografie digitală panoramică (ortopantomografie), teleradiografie laterală și posteroanterioară, Radiografie ATM și diferite tipuri de tomografie digitală CBCT 3D.

Haideți să aflăm împreună care este diferența dintre aceste tipuri și când se cere o astfel de radiografie:

1. Radiografia digitală panoramică (ortopantomografie)

Radiografia digitală panoramică este utilizată în stomatologie pentru a obține o imagine panoramică a întregii arcade dentare, a maxilarelor și a altor structuri ale feței. Pentru a realiza o astfel de radiografie dentară, pacientul este poziționat în fața unui aparat de radiografie specializat, care rotește un braț în jurul capului pentru a capta imaginea panoramică.

Această radiografie se realizează pentru a evalua:

  • structurilor osoase ale maxilarelor și ale feței;
  • prezența chisturilor, a tumorilor și a altor afecțiuni ale țesuturilor moi;
  • dezvoltarea și pozitia dinților permanenți și a celor de lapte;
  • prezența cariilor dentare și a leziunilor dentare;
  • evaluarea stării de sănătate a țesuturilor de susținere ale dinților și a nivelului osos al arcadei dentare.

 2. Teleradiografia sau radiografia cefalometrica

Această radiografie dentară este o metodă de radiodiagnostic care oferă o imagine de ansamblu asupra structurilor osoase ale maxilarului și țesuturilor moi ale corpului utilizând radiații X. Aceasta implică utilizarea unui dispozitiv specializat numit teleradiograf, care poate produce și recepționa radiații X.

Spre deosebire de radiografia panoramică, acest tip de radiografie supune pacientul asupra unor radiații ionizante, în care pacientul este așezat pe o masă de examinare, iar dispozitivul teleradiograf este plasat deasupra sau sub pacient. Dispozitivul emite radiații X prin corpul pacientului, iar un detector specializat detectează radiațiile care au trecut prin corp și generează o imagine a oaselor și țesuturilor moi ale pacientului.

3. Radiografia ATM

Radiografia articulației temporo-mandibulare sau pe scurt ATM este o tehnică imagistică care oferă detalii asupra condilului mandibular şi a cavităţii glenoide.

La fel ca în cazul teleradiografiei, pacientul este așezat pe o masă de examinare, iar un dispozitiv specializat de radiografie este plasat în zona articulației temporomandibulare.

Pentru a afla prețul acestor tipuri de radiografii, puteți accesa lista noastră de prețuri.

Sunt radiografiile dentare sigure?

Expunerea la radiații de la o radiografie dentară este destul de mică. Pentru a-ți da seama exact care este expunerea la radiații, gândește-te că cantitatea de radiații pe care o obțineți de la un set complet de raze X dentare este comparabilă cu cantitatea de radiații pe care o absorbiți de la televizoare, smartphone-uri, computere, etc. Desigur, în doze extrem de mari, razele X dentare pot fi dăunătoare. De aceea, radiografiile nu ar trebui făcute foarte des.

Cât de des se fac radiografii dentare?

Radiografiile dentare ar trebui efectuate la cererea medicului stomatolog, însă persoanelor cu dinți și gingii sănătoase ar trebui să facă o radiografie dentară o dată la șase până la 18 luni. De aceea e important să te consulți cu medicul tău stomatolog. Încă nu ți-ai găsit un medic stomatolog cu care să empatizezi? Echipa noastră de la Fusion Dental Clinic este focusată pe pacient și pe oferirea celui mai potrivi tratament pentru problema ta dentară. Haide să ne cunoaștem și să tratăm împreună afecțiunile cu care te confrunți.